Vagtlæger skal styres af skadestuerne
De praktiserende læger mener, at de er bedst til at lede arbejdet i lægevagten. Foto: www.colourbox.com (Arkivfoto)
Det skal være slut med, at akut syge danskere skal kastes rundt mellem to forskellige systemer, mener sundhedsminister Astrid Kragh (SF).

Sundhedsministeren truer nu landets vagtlæger med et folketingsindgreb, hvis ikke de frivilligt går med til at blive lagt ind under skadestuerne.

Det skriver Berlingske.

Astrid Kragh vil have, at det skal være slut med, at akut syge navigerer rundt mellem de forskellige systemer.

"Hvis det mod forventning ikke lykkes parterne at skabe grundlag for den nødvendige sammenhæng i akutindsatsen, vil jeg da overveje, om der skal tages andre værktøjer i brug," siger hun til avisen.

De praktiserende læger er stærkt utilfredse ved udsigten til at få frataget ledelsen af lægevagten, som i stedet skal administreres af skadestuerne.

"Vi vil fastholde, at det er de praktiserende læger, som skal lede arbejdet i lægevagten, fordi det er den sikreste vej til at fastholde og udvikle kvaliteten af lægevagten," siger Peter Magnussen, der er næstformand i de praktiserende lægers organisation, PLO, til Berlingske.

Selvom vagtlægerne og skadestuerne ofte ligger dør om dør er de to systemer i dag uafhængige af hinanden.

I regionerne har politikere og embedsmænd længe presset på for at få integreret de to systemer.

"Det er meget positivt, at ministeren tager fat på dette emne. Patienterne skal opleve, at der kun er én indgang til hjælpen. Det vil løfte kvaliteten, give en bedre service og sikre en bedre udnyttelse af ressourcerne," siger formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S) til Berlingske.