Vagtlæger afviser trussel fra Astrid Krag
Alle bør visiteres til skadestuen af vagtlægen, mener de praktiserende læger. Dermed skal syge ikke navigere rundt mellem forskelige systemer. Foto: Colourbox
De praktiserende læger afviser, at akut syge danskere kastes rundt mellem to forskellige systemer.

Sundhedsministeren truer nu landets vagtlæger med et folketingsindgreb, hvis ikke de frivilligt går med til at blive lagt ind under skadestuerne.

Men den trussel er helt overflødig, mener de praktiserende læger, der står for akutlægefunktionen.

"Lægevagten i sin nuværende form har fungeret i 20 år, og i de 20 år er der ikke én dag, hvor lægevagten ikke har fungeret. Derfor skal man passe på med at lave noget om, der er så stabilt og velfungerende," siger formand for Praktiserende Lægers Organisation, Henrik Dibbern, til Newspaq.

Sundhedsminister Astrid Kragh (SF) vil have, at det skal være slut med, at akut syge navigerer rundt mellem de forskellige systemer.

Men det gør de heller ikke. Og især ikke hvis man indfører et system, hvor man først skal visiteres til skadestuen, sådan som Sundhedsstyrelsen anbefaler, siger Henrik Dibbern.

"Hvis vi indfører det system, sparer vi en masse ressourcer både i skadestuerne og i lægevagten, og det vil vi gerne i dialog med ministeren om," siger Henrik Dibbern.

Ifølge PLO-formanden er der nogle opgaver, som lægevagten er rigtig gode til, og nogle opgaver, som man er gode til at løse på skadestuen. Derfor skal man beholde to systemer.

"Det, det gælder om, er at få sorteret folk det rigtige sted hen," siger han og understreger, at lægevagt og skadestue ofte ligger dør og dør på sygehusene.

I regionerne har politikere og embedsmænd længe presset på for at få integreret de to systemer.

"Det er meget positivt, at ministeren tager fat på dette emne. Patienterne skal opleve, at der kun er én indgang til hjælpen. Det vil løfte kvaliteten, give en bedre service og sikre en bedre udnyttelse af ressourcerne," siger formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astman (S) til Berlingske.