Hans Engells dom: Det er en klar tabersag for Løkke
Der er stor splittelse i Venstre, når det gælder den stigende folkepensionsalder. Arkivfoto: Bjarke Ørsted/Ritzau Scanpix.
Næsten hver anden af Venstres vælgere er imod, at pensionsalderen nu stiger. Det viser ny måling. Det er en tabersag at tale om højere pensionsalder i den kommende valgkamp, vurderer kommentator Hans Engell.

Venstres vælgere er totalt splittet, når det gælder pensionsalderen. 44 procent mener, det er en dårlig idé nu at hæve alderen for at opnå folkepension. En lige så stor andel - 44 procent - mener, det er en god idé. Venstre med statsminister Lars Løkke Rasmussen i spidsen vil med andre ord få en masse bøvl med baglandet, hvis partiet igen forsøger at hæve folkepensionsalderen.  

Det viser en undersøgelse foretaget af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk og Ugebrevet A4.

Susanne på 50 frygter for alderdommen

Over de næste fire år stiger folkepensionsalderen fra 65 år til 67 år som en del af velfærdsaftalen fra 2006. Her indgik et bredt flertal en aftale, der bygger på præmissen om, at levetiden stiger, og pensionsalderen derfor bør stige tilsvarende.

Ifølge Hans Andersen, beskæftigelsesordfører i Venstre, står partiet ved planen om at hæve alderen for folkepension. Det på trods af de 44 procent af Venstres vælgere, der mener, at det er en dårlig idé. 

Det gør Venstre blandt andet, fordi, man mener, at aftalen fra 2006 kan være med til at sikre, at der bliver råd til velfærd senere. Desuden mener Hans Andersen, at de ældre allerede har et fleksibelt system for tilbagetrækning.

- Jeg forstår godt, at man vil nyde sin alderdom, og vores danske ældre har bestemt også fortjent en værdig alderdom efter et langt arbejdsliv. Men det mener jeg også, at vi allerede sikrer med en god og tryg pensionsordning, siger Hans Andersen til Avisen.dk.

Han forventer også, at de andre partier, der var med i velfærdsaftalen fra 2006 står ved den, men understreger, at der ikke er planer om at sætte alderen yderligere op.

- Vi har ikke nogen planer om at sætte pensionsalderen op, ud over det vi allerede har aftalt med et bredt flertal i Folketinget, siger han

I foråret 2017 forsøgte regeringen med Venstre i spidsen at skaffe flertal for, at pensionsalderen skulle stige hurtigere end hidtil aftalt. Men det satte Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti en stopper for.

DF siger stop nu

60 procent af Dansk Folkepartis vælgere er imod, at pensionsalderen nu stiger. Det har Bent Bøgsted, der er beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti, forståelse for. Men han står fast på, at det er nødvendigt.

- Vi gik med til at sætte pensionsalderen op fordi, det var nødvendigt af hensyn til beskæftigelsen. Men når det er sagt, vil vi ikke sætte den yderligere op. Og da regeringen ville sætte den op igen, sagde vi også fra. Der skal være en stor begrundelse for at hæve pensionsalderen yderligere, siger Bent Bøgsted til Avisen.dk.

Han indrømmer, at ordningen med førtidspension ikke fungerer optimalt lige nu for ældre, og at det er noget, der skal tages hånd om. 

- Selvfølgelig skal det da sikres, at det kommer til at fungere med førtidspension for dem, der er nedslidt, og det gør det ikke lige nu, men det skal vi kigge på, siger Bent Bøgsted.

Hans Engell, politisk kommentator, er overbevist om, at blå blok ikke tør at røre yderligere ved pensionsalderen i næste valgkamp. Ifølge ham er pensionsalderen en ”død sild” for Venstre, fordi DF vil spærre for emnet. Og uden DF har blå blok ikke et flertal.

- Jeg tror ikke, at det bliver et vigtigt emne. Jeg tror, at S og rød blok vil tage temaet op, og at de vil sige, at hvis de blå har flertal for det, vil de forlange pensionsalderen op. Men alene af den grund, at der ikke er noget flertal – bliver emnet ikke stort. Det er en klar tabersag, siger Hans Engell.

via Listen To News