USA 2012 Vælgerne tror Obama kan skaffe flest job
Økonomien afgør amerikanske valg, og den på ”rette vej,” mener stadig flere. Tilliden er højere end på noget tidspunkt siden august 2009.

Over de seneste måneder er der sket i markant sving i amerikanske vælgeres holdning til Præsident Obama. Vigtigt er det nok, at et flertal nu mener, at han vil være bedre end Mitt Roney til at klare økonomien og skaffe job.

Skiftet er vigtigt for udkommet af valget, fordi næsten halvdelen af alle vælgere mener, at de to emner er afgørende for deres stemme. Trenden er fastslået med endnu en meningsmåling.

Det er den meget indflydelsesrige New York Times/CBS måling, der har givet Barack Obama en 50-44 procent føring på økonomi og job. Skiftet er massivt, fordi Romney for en lille måned siden førte med 14 procent.

Fortid tæller

Det er vanskeligt at sige, hvad skiftet i amerikanernes holdninger bygger på. Hverken økonomi eller jobtal har overrasket positivt, men dog heller ikke negativt.

Det ser ud til, at budskabet om Romneys fortid som ejer af en kapitalfond, der sådan set ikke er skabt til at skabe jobs men skaffe profitter til investorer er gået igennem.

Og så er der problemet med millionerne i skattely og hans afslag af at offentliggøre sine skattetal mere end to år tilbage. Hvad skjuler manden, spørger tidsskriftet Hustler og udlover en dusør på en million dollars på dokumenterne.

Detaljerne

Under alle omstændigheder vinder Obama stort i målingerne på spørgsmålet, om hvem der vil være bedst for middelstanden (19 procent flere). Til gengæld vinder Mitt Romney stort på, at hans forslag vil gavne de rige (55 procent i alt).

Når nu økonomien traditionelt afgør amerikanske præsidentvalg, og den aktuelt bestemt er blodfattig, er det bemærkelsesværdigt, at antallet af vælgere, der mener ”det går den rette vej” er højeste siden august 2009.

En CNN måling viser, at flere anser økonomien for ”god” - det er flest siden krisen ramte i 2008.

En vælger vil gerne forstås af politikerne. Hele 62 procent mener, at Barack Obama kan sætte sig ind i deres forhold mod Mitt Romneys 43 procent og stigende.

USA 2012

Dan Larsen er Avisen.dk's USA-ekspert. Han følger USA med særlig vægt på fagbevægelsen og valget i 2012. Dan skriver også på verdensnyt.dk