V lokker Thorning: Skal vi lave dagpengeaftale før valget?
Hvis dagpengekommissionens rapport kommer før sommerferien, og der kommer fornuftige anbefalinger, der indenfor den nuværende økonomiske ramme kan gøre systemet bedre og mere fleksibelt, er vi klar til at lytte, siger Jacob Engel-Schmidt til Avisen.dk. Bax Lindhardt/Scanpix
Venstres Jacob Engel-Schmidt er klar til en lyn-justering af de nuværende dagpengeregler, hvis dagpengekommissionen afleverer ”fornuftige anbefalinger” før sommerferien.

Fremryk dagpengekommissionens rapport til før sommerferien, så er vi klar til at kigge på en ny dagpengeaftale.

Sådan lyder beskeden fra Venstres medlem af beskæftigelsesudvalget og innovations- og iværksætterordfører, Jacob Engel-Schmidt.

Opfordringen kommer i kølvandet på, at Avisen.dk fredag kunne fortælle, at kun hver fjerde dansker siden 2013 har fået et job, efter de er røget ud af dagpengesystemet. Dermed står hele 35.000 desperate danskere lige nu uden job eller dagpenge, efter de strammere dagpengeregler trådte i kraft i 2013.

LÆS OGSÅ: Kun hver fjerde får job efter dagpengestop

- Hvis Helle Thorning-Schmidt helt alvorligt mener, at hun vil gøre noget for alle dem, skal hun fremrykke dagpengekommissionens rapport. Hvis den kommer før sommerferien, og der kommer fornuftige anbefalinger, der indenfor den nuværende økonomiske ramme kan gøre systemet bedre og mere fleksibelt, er vi klar til at lytte, siger Jacob Engel-Schmidt til Avisen.dk.

"Ikke meget tyder på det"

De akutte dagpengeproblemer har tidligere fået Helle Thorning-Schmidt (S) til at rykke datoen for, hvornår dagpengekommission skal aflevere deres anbefalinger til et nyt dagpengesystem et år frem. Nu skal rapporten afleveres i september i år – altså stadig efter valget.

Hvilke fornuftige anbefalinger skal der tænkes i, før Venstre vil være med?

- Det er et godt spørgsmål. Det bliver spændende at se, hvad kommissionen kan finde på. Men jeg er mere tryg ved at lade dem komme med anbefalingerne og så tage stilling til det derefter. Det er useriøst, hvis jeg skal foruddiskontere deres konklusioner, siger Jacob Engel-Schmidt.

Er det overhovedet sandsynligt, at Helle Thorning-Schmidt fremrykker rapporten?

- Det ville være meget overraskende. Der er ikke meget, der tyder på, at hun vil gøre det, men det er en af de måder, man kan vise, at man er seriøs omkring emnet.

Afviser gratis omgang

Men er det her forslag ikke bare en gratis omgang for at vise handlekraft?

- Hvis vi kigger på historikken, har vi været en meget samarbejdsvenlig opposition. Vi har lavet enormt mange forlig med regeringen: kontanthjælp, beskæftigelse, energi, vækstpakker, klima og jeg skal komme efter dig, siger Jacob Engel-Schmidt.

LÆS OGSÅ: Arrig fagboss: "Thorning, du lader 35.000 ledige i stikken"

Jacob Engel-Schmidt lokkede også det socialdemokratiske medlem af beskæftigelsesudvalget, Jens Joel, med en lyn-justering af dagpengesystemet på TV2 News fredag eftermiddag. Her sluttede han med at sige:

Regeringen splittet

- Men Socialdemokraterne har meget opportunt bestemt sig til, at forholdet til Radikale Venstre er så svært på dette område, at man ikke vil lade dagpengekommissionen udkomme før et valg, så man kan justere systemet, sagde Jacob Engel-Schmidt med henvisning til, at Radikale Venstre – modsat Socialdemokraterne – var tilhænger af at indføre det nye dagpengesystem.

Til det svarede Jens Joel:

- Det er der noget rigtig i. Da vi lavede regeringen, aftalte vi, at vi ville holde fast i det dagpengeflertal, der stadig var der efter valget, og sådan er det. Det er bare vigtigt at sige, at landets fremmeste økonomer siger, at den her regering også har gjort det rigtige for at skabe arbejdspladser. De hårdest ramte og kontanthjælpsmodtagerne kommer ikke i job af at blive fattig. Og så skal vi sidde og høre på, at I vil genindføre starthjælpen og have et kontanthjælpsloft, som I tror, kan få folk i samarbejde, sagde Jens Joel på TV2 News.