V-bagland ser ud til at hælde til at forbyde burkaer
Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth (tv), er fortaler for at forbyde burkaer. Men meningerne er delte i Venstre. Foto: Thomas Lekfeldt/arkiv/Scanpix
Spørgsmålet om, hvorvidt burkaer skal forbydes, deler Venstres bagland - med et lille flertal for et forbud.

Det er ikke kun Venstres folketingsgruppe, der er delt i spørgsmålet om, hvorvidt man skal forbyde heldækkende beklædning som burkaen i det offentlige rum.

Heller ikke i baglandet er der enighed. Op til Venstres landsmøde i weekenden har Ritzau udsendt en rundspørge til partiets 870 byråds- og regionsrådsmedlemmer samt lokalformænd. 260 har svaret.

Dermed er rundspørgen ikke repræsentativ, men den kan give et fingerpeg om baglandets holdning, og det hælder mod et forbud: 142 svarer, at Venstre skal støtte et burkaforbud. 78 svarer nej, 40 svarer ved ikke.

- Jo mere synlige, flygtninge er, jo større problemer er der med dem. Og de er mere synlige, når de går med de burkaer, siger byrådsmedlem i Jammerbugt Asger Møller Madsen.

Det er også umuligt at integrere folk, "der er pakket ind på den måde", istemmer byrådsmedlem Dina Oxfeldt fra Solrød:

- Det er ikke Venstres politik at bestemme, hvad folk skal gå i. Det strider mod vores liberale holdning. Men nogle gange må man træde i karakter, når situationen er alvorlig.

- Jeg bliver altså utryg, når jeg ser sådan en, der er dækket fra top til top.

Omvendt mener modstanderne af et forbud, at det vil stride mod Venstres liberale udgangspunkt.

- Jo mere forbud, der kommer, jo mere skal det håndhæves, og det vil provokere. Fri påklædning må være nummer et, siger byrådsmedlem Peder Hummelmose fra Vejle.

Anders Buhl-Christensen, der sidder i byrådet i Randers, kan godt forstå, at hans partifæller er imod et forbud ud fra et liberalt synspunkt:

- Men jeg tror bare, at vi engang imellem er nødt til at gå på kompromis med os selv for at få tingene til at fungere. Vi vil gerne være liberale og lade folk om, hvordan de går klædt - men vi skal også lytte til danskernes bekymringer.

Hvis Venstre ender med at støtte et forbud, vil det stride mod partiets liberale dna og frisind, mener byrådsmedlem Malene Barkhus fra Frederiksberg:

- Burka og niqab er noget af det mest kvindeundertrykkende, og det provokerer mit liberale frisind. Men der skal være frihed for alle til selv at vælge.

- Hvis et burkaforbud bliver en realitet, hvad bliver så det næste? Tørklædeforbud? Koranforbud? Hvor går grænsen?

Venstre ventes at gøre sin stilling op fredag, og politisk kommentator Hans Engell er ikke i tvivl: Både Venstre og regeringen vil støtte et forbud:

- De har bevæget sig så langt i den retning, og de har gået rundt om den sag i årevis. Man kan ikke blive ved med at snakke om det uden at gøre noget ved det.

Den interne uenighed skader heller ikke nødvendigvis Venstre, pointerer han:

- Det viser, at partiet har langt mellem væggene. Nogle er virkelig hardcore strammere, andre står på mere liberale værdier.

/ritzau/