Usikker fremtid for etårige flekslån
Nye boligejere kan se frem til en lidt dyrere rente på flekslån, hvis F1-lånet som vi kender det idag, afskaffes. Foto: colourbox
De populære F1-lån bliver måske snart erstattet af F5-lån, der kun skal refinansieres hvert femte år. Renten vil dog stadig være variabel.

De etårige rentetilpasningslån, som vi kender dem i dag, vil formentlig blive afskaffet.

Realkreditsektoren overvejer at erstatte dem med lån, der kun skal refinansieres hvert femte år. Lånene vil dog stadig være variable.

"Renten vil stadig ændre sig hvert år, men i stedet for at udstede obligationer hvert år, udsteder man kun obligationer hvert femte år," siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, til Newspaq.

Udmeldingen om det nye tiltag kommer fra direktør i Realkreditforeningen Karsten Beltoft. I et interview med Nyhedsbureauet Bloomberg siger han, at der skal udvikles nye låneprodukter, der giver fleksibel rente, men hvor man undgår refinansiering hvert år.

Årsagen til den foreslående ændring er, at internationale kreditvurderingsinstitutter og myndigheder er bekymrede for, at der ikke er købere nok til de korte danske boligobligationer, der skal fornys hvert år.

"Den risiko vil man gerne mindske, og lånene vil sandsynligvis blive en smule dyrere," siger Steen Bocian.

Han tror dog ikke, at flekslån helt vil blive afskaffet.

"I hvert fald bliver de ikke afskaffet for dem, der har dem. Nyere købere kan derimod blive tvunget til at overveje et nyt produkt med en lidt højere rente, men ikke dramatisk højere rente," siger Steen Bocian.

Kilde: Bloomberg