USA undgår betalingsstandsning

I ellevte time har præsident Obama og republikanernes leder indgået en aftale om, hvordan de vil redde USA's økonomi.
Klokken tre i nat meddelte Præsident Barack Obama, at aftalen er på plads.
Klokken tre i nat meddelte Præsident Barack Obama, at aftalen er på plads. Foto: GERALD HERBERT

To dage før deadline har Præsident Obama og lederne i den amerikanske kongres indgået en aftale, så USA undgår at gå i betalingsstandsning.

Klokken tre i nat dansk tid kunne Obama på en pressekonference annoncere, at parterne er blevet enige om at hæve gældsloftet.

Samtidig skal der over ti år skæres 2400 milliarder dollars på statens budget for at nedbringe underskuddet, oplyser CNN.

Det er en meget vigtig aftale, siger USA-ekspert Michael Ehrenreich, der er medredaktør på Kristelig Dagblad.

"Det betyder, at man undgår at glide ud over kanten. Man undgår den betalingsstandsning, som ville have været en katastrofe for USA's økonomi, og som også ville have ført til uro på finansmarkederne," siger Michael Ehrenreich til Newspaq.

Han påpeger dog, at den måde forhandlingerne er foregået, hvor den stadig stærkere polarisering mellem demokrater og republikanere har været tæt på at sende USA ud i total økonomisk katastrofe, gerne skulle få advarselslamperne til at blinke.

"Selv om man har nået et resultat, så er der absolut noget, man politisk er nødt til at samle op bagefter. Man kan håbe på, at det at man har været tæt på katastrofen denne gang, at det får nogen til at tænke sig om, og der starter en debat," siger Michael Ehrenreich.

Aftalen skal senere i dag til afstemning i Senatet og i Repræsentanternes Hus.

Finansmarkederne har taget godt imod meldingen fra USA. Det japanske aktieindeks er steget med 1,7 procent og samtidig står den amerikanske dollar i dag stærkere mod andre valutaer.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.