USA tester succesfuldt raketforsvar mod ballistiske missiler
Tirsdagens test er en del af forsvarsprogrammet Ground-Based Midcourse Defense (GMD), der har til formål at beskytte USA mod en stadig voksende trussel fra Nordkorea. Foto: Gene Blevins/AFP
Eksperter sammenligner missilforsvarstesten med at ramme en kugle fra en pistol i luften med en anden kugle.

Det amerikanske militær har for første gang gennemført en planlagt missilforsvarstest og er meget tilfreds med resultatet.

Det oplyser militæret i en erklæring.

Tirsdagens test involverede et simuleret angreb fra et interkontinentalt ballistisk missil af typen ICBM. Det blev affyret fra basen Reagan Test Site på Marshall Islands med retning mod farvandet syd for Alaska.

Herefter opsendte USA en raket fra flybasen Vandenberg i Californien for at afskære og eliminere missilet.

- Det var en fantastisk succes, oplyser militæret.

Eksperter har sammenlignet testen med at ramme en kugle fra en pistol i luften med en anden kugle.

Testen er en del af forsvarsprogrammet Ground-Based Midcourse Defense (GMD), der har til formål at beskytte USA mod en stadig voksende trussel fra Nordkorea.

- Dette system er af afgørende betydning for forsvaret af vores land, og testen viser, at vi er kompetente og troværdige til at afskrække en meget reel trussel, udtaler viceadmiral Jim Syring, der er direktør for Missile Defense Agency.

Før tirsdagens affyring havde GMD-systemet kun succesfuldt ramt sit mål i ni ud af 17 test siden 1999. Den sidste test var i 2014.

Nordkorea har i løbet af det seneste år øget antallet af missiltest dramatisk. Det sker i et forsøg på at udvikle et ICBM-missil, der kan nå det amerikanske fastland.

Det kontinentale USA ligger omkring 9000 kilometer fra Nordkorea. ICBM-missiler har en rækkevidde på minimum 5500 kilometer. Dog er nogle designet til at kunne flyve 10.000 kilometer eller længere.

Det anslås, at udviklingen af GMD-programmet hidtil har kostet 40 milliarder dollar, hvilket svarer til godt 266 milliarder kroner.

/ritzau/Reuters