USA på vej mod afgrunden
Foto: Colourbox
Hvis USA's politikerne ikke enes om skatter og besparelser inden nytår, så venter en dyb økonomisk krise.

Når præsidentvalget i USA er overstået den 6. november, har de amerikanske politikere mindre end to måneder til at forhindre, at landet falder ud over den økonomiske afgrund.

Beregninger viser, at USA styrer direkte mod et økonomisk tilbageslag i det nye år, hvis ikke politikerne vågner op.

Situationen er kort den at:

* De midlertidige skattelettelser, som blev givet under tidligere præsident George W. Bush, udløber den 31. december.

* Fordi det ikke er lykkedes demokrater og republikanere at vedtage en langsigtet plan for at reducere USA's budgetunderskud, så træder der automatisk store besparelser i værk på forsvaret og sociale velfærdsordninger fra 1. januar.

Kongressens Budgetkontor - et særdeles autoritativt og upolitisk organ - mener, at det presser den amerikanske økonomi så hårdt, at USA i 2013 havner i recession.

Der er en betydelig risiko, vurderer cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven.

- Men det er først og fremmest en politisk usikkerhed. Der ligger nogle automatiske finanspolitiske opstramninger, og hvis ikke politikerne i USA kan blive enige om nye lempelser, så vil den amerikanske finanspolitik blive strammet meget voldsomt fra nytår, konstaterer han.

Jacob Graven mener, det kan forværre Danmarks og Europas økonomiske krise og slå igennem i verdensøkonomien.

- Hvis USA ligefrem går i recession, så vil det klart forværre vækstsituationen i hele verden, herunder også i Europa, der i forvejen befinder sig i recession. Den vil blive endnu dybere, hvis den amerikanske økonomi går i recession, siger han.

Under Barack Obamas tid som præsident har det hidtil vist sig umuligt at få Demokraterne og Republikanerne til at enes om en langsigtet budgetplan.

Demokraterne vil bevare skattelettelser for middelklassen, Republikanerne for de rigeste. De er helt uenige om besparelser på velfærdsordninger.