USA og Kina vinder et slag i klimakampen
Connie Hedegaard og resten af EU kan godt vinke farvel til en fælles klimakamp med USA og Kina Foto: Polfoto,(AP Photo/Scanpix Norway, Gorm Kallestad) / POLFOTO
Klimaforskere er rystede over, at EU opgiver at få USA og Kina til at udlede færre drivhusgasser før i 2020.

Hvis man vil slås med de store tunge drenge, så gælder det om at have det helt rigtige skyts, men nogle kampe kan bare ikke vindes.

Og den konklusion er EU med klimakommissær Connie Hedegaard i spidsen kommet frem til, efter de har kastet håndklædet i ringen og overgivet sig til USA og Kina, skriver Jyllands-Posten.

Det betyder, at den fælles klimakamp udsættes i yderligere ni år, og derfor er risikoen for, at klodens klima løber løbsk, rykket markant nærmere.

Derfor har EU i årevis kæmpet for at få især USA og Kina og de andre store udviklingslande med til en aftale, hvor verdens lande forpligter sig til at skrue ned for udledningen af drivhusgasser.

"Vi forstår godt, at Brasilien, Kina og andre store udviklingslande skal have tid til at udvikle sig. Det kræver vækst, og derfor skal de i en periode have lov til at udlede flere drivhusgasser. Men senest i 2020 skal vi have et system, hvor også de store udviklingslande og USA forpligter sig," lyder meldingen fra Connie Hedegaard, blot fire dage før det næste store klimamøde begynder i Sydafrika, skriver Jyllands-Posten.

Hun erkender, at klimaindsatsen går alt for langsomt, og at politikerne ikke følger rådene fra verdens førende klimaforskere.

På Københavns Universitet er professor Dorthe Dahl-Jensen fra Is og Klima og rystet over politikerne.

"Det vil få store konsekvenser at udsætte klimaindsatsen til 2020. Resultatet vil blive et meget større klimaskift og en øget afsmeltning af isen i verden. Det kan betyde, at vandet i verdenshavene vil stige med op mod halvanden meter inden 2100," siger hun til avisen.

Kilde: Jyllands-Posten