USA's centralbank har hævet renten til 1,0 procent. Det er blot tredje gang på 10 år, at renten bliver sat op.
Rentestigningen er annonceret onsdag aften dansk tid efter et to dage langt møde i centralbankens rentekomite.
Under finanskrisen blev renten sænket til nul, hvor den blev holdt frem til december 2015. I december 2016 kom endnu en rentestigning.
- Økonomien i USA er grundlæggende i god gænge. Arbejdsmarkedet er stramt, væksten er stabil, og inflationen er på vej op. Og man har set aktiemarkeder i rekord.
- Hele den cocktail gør, at centralbanken mener, at det er på sin plads at stramme lidt op, sagde seniorøkonom hos Danske Bank Mikael Milhøj forud for den officielle rentemelding.
Arbejdsløsheden i USA er faldet til 4,7 procent og økonomien er i vækst. Samtidig er lønningerne begyndt at stige og ligeså vigtigt har inflationen ramt 1,9 procent efter at have været nært ikke-eksisterende.
- Selvom renten nu er blevet sat op tre gange over de seneste knap halvandet år, så er renteniveauet fortsat meget lavt.
- Der er strengt taget ingen grund til, at renten skal være så lav i USA. Det forventes derfor også, at der kommer flere amerikanske renteforhøjelser i løbet af de kommende år, skriver cheføkonom hos Dansk Erhverv, Steen Bocian, i en kommentar til beslutningen.
Beslutningen i USA's centralbanks rentekomite var da også næsten enstemmig, da ni medlemmer stemte for og blot et enkelt stemte imod.
Set i et større perspektiv foregår der en armlægning mellem centralbanken og præsident Donald Trump.
Sidstnævnte argumenterer på basis af ikke anerkendte og bestredne data for, at økonomien skal stimuleres yderligere. Førstnævnte prøver altså nu at bremse den lidt op.
- Med udsigt til at finanspolitikken måske endda lempes med Donald Trump ved roret, så er der lagt i kakkelovnen til en del amerikanske renteforhøjelser, skriver Steen Bocian.
/ritzau/