Unge ansatte truet til tavshed
Arbejdsgiverne hos det populære bageri Agnes Cupcakes og Lauras Bakery i København truer de ansatte med bøde, hvis de ikke holder mund.

Ren slavekontrakt.

Sådan betegner en arbejdsmarkedsforsker de forhold, som ansatte arbejder under hos det populære bageri Agnes Cupcakes og Lauras Bakery i København, skriver Politiken.

De omkring 30 ansatte, som for de flestes vedkommende er unge piger, får besked på at holde mund om deres arbejde. Ellers vanker der bøde.

"Jeg har aldrig set noget lignende. Det er det første eksempel, jeg har set på en slavekontrakt i Danmark," siger arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet, til Politiken.

Ansættelseskontrakterne pålægger direkte medarbejderne tavshedspligt, og et brud kan udløse en bod på op til 250.000 kroner.

Fagforeningen HK kalder det "helt ude i hampen", at en ekspedient skulle have adgang til så væsentlige oplysninger, at hun skal betale 250.000 kroner for at røbe dem.

Hos Agnes Cupcakes' advokater fra firmaet Eversheds finder man boden rimelig.

"Jeg anerkender, at det er mange penge, men hos Agnes får du et særligt, bedre produkt, end hvis du går hos den lokale bager. Der produceres et unikt produkt, og hvis erhvervshemmelighederne bringes videre, kan det have en kæmpe skadevirkning på virksomheden," siger advokat Catrine Søndergaard Byrne til Politiken.