Ulykke smadrede Jakobs liv: Chefen nægter den er sket på jobbet
På grund af smerter i ryggen tilbringer Jakob Sørensen mange timer hver dag på sin sofa med hunden Fie. (Foto: Privatfoto.)
Seks år efter ulykken kæmper Jakob Sørensen stadig for at få sine rygsmerter anerkendt som en arbejdsskade. Efter ulykken røg huset på tvangsauktion, og han er nu på førtidspension.

Først blev han fyret. Så røg huset på tvangsauktion. Og nu er 50-årige Jakob Sørensen endt på førtidspension i et lille lejet hus ude på landet på Nordfyn og med gæld op over begge ører.

Jakob Sørensen har arbejdet, siden han var 15 år inden for jord- og beton- og transportbranchen. Han har altid forsørget sig selv, indtil hans nedtur startede med en ulykke i 2011.

Jakob Sørensen fortæller, at han faldt ned fra taget af en lastbil, da han var ved at løsne en presenning, der havde sat sig fast.

- Den ulykke har smadret mit liv. Jeg havde problemer med ryggen før, men dengang kunne jeg passe mit arbejde og min have og renovere mit hus. I dag er mit liv et helvede på grund af konstante smerter i ryggen, nakken og fingere, siger han.

Ifølge Jakob Sørensen skete ulykken, mens han var på arbejde. Men den blev ikke anmeldt som en arbejdsulykke, fordi hans daværende chef ikke anerkender, at ulykken overhovedet har fundet sted.

Det har haft store konsekvenser for Jakob Sørensen - både økonomisk og personligt. Da sygedagpengene løb ud og Jakob Sørensen kom i ressourceforløb i maj 2014, havde han ikke råd til at betale af på sit lån. Huset blev solgt på tvangsauktion, og han skylder nu banken omkring en million kroner.

I juni 2016 blev han tildelt førtidspension, så der er ikke udsigt til, at han får råd til at betale gælden tilbage. Men han kan ikke få gældssanering, før hans arbejdsskadesag er afsluttet, hvilket efter planen sker til april næste år.

- Jeg er låst fast i det her hus, hvor der render rotter og mus i væggene. Jeg har ikke råd til at finde mig et ordentlig sted at bo, jeg kan ikke komme videre med mit liv, siger Jakob Sørensen.

Efter arbejdsulykken og den lange sygemelding har Jakob Sørensen også udviklet depression og angst.

Kendte ikke til ulykken

Det er arbejdsgiveren, der har pligt til at anmelde en arbejdsulykke til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) inden for ni dage efter ulykken. Men det gjorde Jakob Sørensens chef ikke. Nu er sagen blevet anmeldt af en advokat, som Jakob Sørensen har taget kontakt til. Men over for AES afviser Jakob Sørensens tidligere arbejdsgiver, kurrervirksomheden Xpressen Aps i Herning, at der er tale om en arbejdsulykke.

"Vi tror ikke på, at denne medarbejder nogensinde er kommet til skade arbejdsmæssigt," skriver Xpressen Aps til AES. 

Til Avisen.dk siger direktøren for Xpressen, Torben Egholm Jørgensen, at han aldrig har hørt om, at Jakob Sørensen skulle være faldet ned fra taget af en lastbil. Og han oplyser, at Jakob Sørensen ikke havde noget sygefravær i den periode, hvor ulykken skulle være sket.

- Hvis jeg havde kendskab til det, havde jeg selvfølgelig anmeldt skaden. Hvorfor skulle jeg ikke gøre det, det koster jo ikke mig noget, siger han.

En skadestuerapport, som Avisen.dk har set, dokumenterer, at Jakob Sørensen har været ude for en ulykke den pågældende dag. I skadestuerapporten står der "Faldet ned fra lastbil og taget fra med venstre side". 

Jakob Sørensen fastholder, at han har fortalt sin arbejdsgiver om ulykken.

- Han sagde, at jeg bare skulle komme på arbejde om mandagen, og at jeg skulle holde op med at falde ned fra lastbiler, for han ville ikke have Arbejdstilsynet rendende, siger Jakob Sørensen.

Han bekræfter, at han trods ulykken fredag aften tog på arbejde igen mandag og ikke havde noget sygefravær det næste halve år, indtil han blev fyret.

- Jeg holdt smerterne i mig og kæmpede videre, men til sidst blev det så uholdbart, at jeg ikke kunne mere. Efter jeg blev fyret, blev det værre, fordi jeg ikke holdt mig i gang, forklarer han.

Ingen hjælp fra Krifa

Efter et halvt år på dagpenge valgte Jakob Sørensen at sygemelde sig. I den forbindelse anbefalede hans læge ham at gå til fagforeningen, som kunne hjælpe ham med at få arbejdsulykken anmeldt.

Jakob Sørensen var på det tidspunkt medlem af Krifa, og han fortæller, at han tog alle sine papirer under armen og tog ind på Krifas kontor i Odense.

Jakob Sørensen har ADHD og er ordblind, så han har med egne ord 'ikke forstand på', hvordan han skulle anmelde arbejdsulykken.

- De ville sende mine papirer til juristerne, og så tænkte jeg 'hvor dejligt, de ved lige, hvad de skal gøre, så behøver jeg ikke at foretage mig noget', siger han.

En gennemgang af Jakob Sørensens skadessag på AES' hjemmeside viser, at Krifa heller ikke anmeldte Jakobs arbejdsulykke.

- Jeg betalte en masse penge til Krifa, og så giver de en kop kaffe, men de gør ikke en skid. Det er så uprofessionelt, at de jurister, der sidder og skal varetage deres medlemmers interesser, ikke lever op til deres forpligtelser, siger han.

Krifa ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Men juridisk chef Henrik Kofoed siger:

- Den type sagsforløb, som bliver beskrevet her, kan jeg ikke genkende fra vores sagsbehandling.

Anmeldt som nedslidning

Da Jakob Sørensen kom på sygedagpenge, blev han undersøgt af en overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik i Odense, som valgte at anmelde hans slitage af ryggen som en erhvervssygdom.

Den ulykke, som Jakob Sørensen var ude for i 2011, indgik ikke i denne sag. Her så man udelukkende på den nedslidning, som Jakob Sørensen har været udsat for i de omkring 30 år, han har haft hårdt fysisk arbejde inden for jord- og beton- og transportbranchen.

Men efter næsten to år fik han afslag på sin arbejdsskadesag fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, fordi han ikke havde tegnet forsikring for sig selv i de perioder, hvor han havde arbejdet som selvstændig i sin egen entreprenørvirksomhed.

Som Jakob Sørensens partsrepræsentant ankede Krifa afgørelsen til Ankestyrelsen, som dog også gav afslag. Men Jakob Sørensen er stadig ikke tilfreds med den hjælp, han har fået af Krifa.

- Problemet er jo ikke, at jeg er nedslidt, problemet er, at jeg er faldet ned af en lastbil. Det skulle Krifa have gjort opmærksom på, så det kunne blive behandlet som en arbejdsulykke i stedet for en erhvervssygdom, mener Jakob Sørensen.

Efter afslaget fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring tog Jakob Sørensen i august 2016 kontakt til en advokat, som nu har anmeldt sagen som en arbejdsulykke.

AES forventer at afslutte sagen senest i april 2018. De undskylder, at sagsbehandlingen vil overskride tidsfristen på et år. Det skyldes, at der for øjeblikket er mange sager under behandling, skriver de.

- Det er meget lang tid at blive holdt hen i usikkerhed. Jeg glæder mig til at få sagen afsluttet. Hvis jeg får en erstatning og kan få gældssanering, kan jeg komme ud af RKI og få et værdigt liv igen, siger Jakob Sørensen.

Jakob Sørensens økonomi

Da Jakob Sørensen blev sygemeldt, kom han på sygedagpenge og fik udbetalt 14.797 kroner om måneden.

Da sygedagpengeperioden udløb og Jakob Sørensen overgik til ressourceforløbsydelse fik han udbetalt 6.413 kroner om måneden.

Da Jakob Sørensen blev tildelt førtidspension fik han udbetalt 12.937 kroner om måneden.

Da Jakob Sørensens sygedagpenge løb ud, boede han i sit eget hus og afbetalte omkring 6.500 kroner om måneden på sit boliglån. Det var mere, end han fik udbetalt i ressourceforløbsydelse.

Jakob Sørensen stoppede derfor med at afbetale på sit lån, og hans hus blev solgt på tvangsaution. Han skylder nu banken omkring en million kroner.

Han har søgt Skifteretten om gældssanering, men de kan ikke behandle sagen, før Jakob Sørensens arbejdsskadesag er færdigbehandlet.

 

via Listen To News