Ulykke smadrede Jakobs liv: Chefen nægter den er sket på jobbet

På grund af smerter i ryggen tilbringer Jakob Sørensen mange timer hver dag på sin sofa med hunden Fie. (Foto: Privatfoto.)

Seks år efter ulykken kæmper Jakob Sørensen stadig for at få sine rygsmerter anerkendt som en arbejdsskade. Efter ulykken røg huset på tvangsauktion, og han er nu på førtidspension.

Først blev han fyret. Så røg huset på tvangsauktion. Og nu er 50-årige Jakob Sørensen endt på førtidspension i et lille lejet hus ude på landet på Nordfyn og med gæld op over begge ører.

Jakob Sørensen har arbejdet, siden han var 15 år inden for jord- og beton- og transportbranchen. Han har altid forsørget sig selv, indtil hans nedtur startede med en ulykke i 2011.

Jakob Sørensen fortæller, at han faldt ned fra taget af en lastbil, da han var ved at løsne en presenning, der havde sat sig fast.

- Den ulykke har smadret mit liv. Jeg havde problemer med ryggen før, men dengang kunne jeg passe mit arbejde og min have og renovere mit hus. I dag er mit liv et helvede på grund af konstante smerter i ryggen, nakken og fingere, siger han.

Ifølge Jakob Sørensen skete ulykken, mens han var på arbejde. Men den blev ikke anmeldt som en arbejdsulykke, fordi hans daværende chef ikke anerkender, at ulykken overhovedet har fundet sted.

Det har haft store konsekvenser for Jakob Sørensen - både økonomisk og personligt. Da sygedagpengene løb ud og Jakob Sørensen kom i ressourceforløb i maj 2014, havde han ikke råd til at betale af på sit lån. Huset blev solgt på tvangsauktion, og han skylder nu banken omkring en million kroner.

I juni 2016 blev han tildelt førtidspension, så der er ikke udsigt til, at han får råd til at betale gælden tilbage. Men han kan ikke få gældssanering, før hans arbejdsskadesag er afsluttet, hvilket efter planen sker til april næste år.

- Jeg er låst fast i det her hus, hvor der render rotter og mus i væggene. Jeg har ikke råd til at finde mig et ordentlig sted at bo, jeg kan ikke komme videre med mit liv, siger Jakob Sørensen.

Efter arbejdsulykken og den lange sygemelding har Jakob Sørensen også udviklet depression og angst.

Kendte ikke til ulykken

Det er arbejdsgiveren, der har pligt til at anmelde en arbejdsulykke til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) inden for ni dage efter ulykken. Men det gjorde Jakob Sørensens chef ikke. Nu er sagen blevet anmeldt af en advokat, som Jakob Sørensen har taget kontakt til. Men over for AES afviser Jakob Sørensens tidligere arbejdsgiver, kurrervirksomheden Xpressen Aps i Herning, at der er tale om en arbejdsulykke.

"Vi tror ikke på, at denne medarbejder nogensinde er kommet til skade arbejdsmæssigt," skriver Xpressen Aps til AES. 

Til Avisen.dk siger direktøren for Xpressen, Torben Egholm Jørgensen, at han aldrig har hørt om, at Jakob Sørensen skulle være faldet ned fra taget af en lastbil. Og han oplyser, at Jakob Sørensen ikke havde noget sygefravær i den periode, hvor ulykken skulle være sket.

- Hvis jeg havde kendskab til det, havde jeg selvfølgelig anmeldt skaden. Hvorfor skulle jeg ikke gøre det, det koster jo ikke mig noget, siger han.

En skadestuerapport, som Avisen.dk har set, dokumenterer, at Jakob Sørensen har været ude for en ulykke den pågældende dag. I skadestuerapporten står der "Faldet ned fra lastbil og taget fra med venstre side". 

Jakob Sørensen fastholder, at han har fortalt sin arbejdsgiver om ulykken.

- Han sagde, at jeg bare skulle komme på arbejde om mandagen, og at jeg skulle holde op med at falde ned fra lastbiler, for han ville ikke have Arbejdstilsynet rendende, siger Jakob Sørensen.

Han bekræfter, at han trods ulykken fredag aften tog på arbejde igen mandag og ikke havde noget sygefravær det næste halve år, indtil han blev fyret.

- Jeg holdt smerterne i mig og kæmpede videre, men til sidst blev det så uholdbart, at jeg ikke kunne mere. Efter jeg blev fyret, blev det værre, fordi jeg ikke holdt mig i gang, forklarer han.

Ingen hjælp fra Krifa

Efter et halvt år på dagpenge valgte Jakob Sørensen at sygemelde sig. I den forbindelse anbefalede hans læge ham at gå til fagforeningen, som kunne hjælpe ham med at få arbejdsulykken anmeldt.

Jakob Sørensen var på det tidspunkt medlem af Krifa, og han fortæller, at han tog alle sine papirer under armen og tog ind på Krifas kontor i Odense.

Jakob Sørensen har ADHD og er ordblind, så han har med egne ord 'ikke forstand på', hvordan han skulle anmelde arbejdsulykken.

- De ville sende mine papirer til juristerne, og så tænkte jeg 'hvor dejligt, de ved lige, hvad de skal gøre, så behøver jeg ikke at foretage mig noget', siger han.

En gennemgang af Jakob Sørensens skadessag på AES' hjemmeside viser, at Krifa heller ikke anmeldte Jakobs arbejdsulykke.

- Jeg betalte en masse penge til Krifa, og så giver de en kop kaffe, men de gør ikke en skid. Det er så uprofessionelt, at de jurister, der sidder og skal varetage deres medlemmers interesser, ikke lever op til deres forpligtelser, siger han.

Krifa ønsker ikke at kommentere den konkrete sag. Men juridisk chef Henrik Kofoed siger:

- Den type sagsforløb, som bliver beskrevet her, kan jeg ikke genkende fra vores sagsbehandling.

Anmeldt som nedslidning

Da Jakob Sørensen kom på sygedagpenge, blev han undersøgt af en overlæge på Arbejdsmedicinsk Klinik i Odense, som valgte at anmelde hans slitage af ryggen som en erhvervssygdom.

Den ulykke, som Jakob Sørensen var ude for i 2011, indgik ikke i denne sag. Her så man udelukkende på den nedslidning, som Jakob Sørensen har været udsat for i de omkring 30 år, han har haft hårdt fysisk arbejde inden for jord- og beton- og transportbranchen.

Men efter næsten to år fik han afslag på sin arbejdsskadesag fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, fordi han ikke havde tegnet forsikring for sig selv i de perioder, hvor han havde arbejdet som selvstændig i sin egen entreprenørvirksomhed.

Som Jakob Sørensens partsrepræsentant ankede Krifa afgørelsen til Ankestyrelsen, som dog også gav afslag. Men Jakob Sørensen er stadig ikke tilfreds med den hjælp, han har fået af Krifa.

- Problemet er jo ikke, at jeg er nedslidt, problemet er, at jeg er faldet ned af en lastbil. Det skulle Krifa have gjort opmærksom på, så det kunne blive behandlet som en arbejdsulykke i stedet for en erhvervssygdom, mener Jakob Sørensen.

Efter afslaget fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring tog Jakob Sørensen i august 2016 kontakt til en advokat, som nu har anmeldt sagen som en arbejdsulykke.

AES forventer at afslutte sagen senest i april 2018. De undskylder, at sagsbehandlingen vil overskride tidsfristen på et år. Det skyldes, at der for øjeblikket er mange sager under behandling, skriver de.

- Det er meget lang tid at blive holdt hen i usikkerhed. Jeg glæder mig til at få sagen afsluttet. Hvis jeg får en erstatning og kan få gældssanering, kan jeg komme ud af RKI og få et værdigt liv igen, siger Jakob Sørensen.

Jakob Sørensens økonomi

Da Jakob Sørensen blev sygemeldt, kom han på sygedagpenge og fik udbetalt 14.797 kroner om måneden.

Da sygedagpengeperioden udløb og Jakob Sørensen overgik til ressourceforløbsydelse fik han udbetalt 6.413 kroner om måneden.

Da Jakob Sørensen blev tildelt førtidspension fik han udbetalt 12.937 kroner om måneden.

Da Jakob Sørensens sygedagpenge løb ud, boede han i sit eget hus og afbetalte omkring 6.500 kroner om måneden på sit boliglån. Det var mere, end han fik udbetalt i ressourceforløbsydelse.

Jakob Sørensen stoppede derfor med at afbetale på sit lån, og hans hus blev solgt på tvangsaution. Han skylder nu banken omkring en million kroner.

Han har søgt Skifteretten om gældssanering, men de kan ikke behandle sagen, før Jakob Sørensens arbejdsskadesag er færdigbehandlet.

 

Kendte

Elvis' barnebarn fundet død

Nyheder

Tre dages jagt: Ekssoldat melder sig efter flugt med tam puma

Kongelige

”Prinsesse” dræbt i trafikulykke

Corona

Første gang siden udbrud: Nul døde i New York City

Krimi

To små drenge snuppede penge i McDonalds

Sport

Masse-slagsmål

i København

Helt vildt

Mand bed måge

Sundhed

Spiser du rigtigt? - her er de officielle kostråd

Nyheder

Fællessang og dannelse:

Højskoler hitter

Corona

Tusinder inviteres

til coronatest

Nyheder

Bokseren Patrick Nielsen er optaget i rockerbande

Mad og drikke

Kræver kødløse måltider

i offentlige køkkener

Sundhed

Nyt studie med 100.000 danskere: Sund kost giver længere liv

Dyreliv

Hundeven eller hundeangst? Her er reglerne for løse hunde

Krimi

Efter vanvidskørsel i Odense: Nu reagerer ministeren

Kendte

Peter Mygind fik 4.000 fadøl og vandfyldte kondomer i hovedet

Krimi

Lagt i håndjern og sigtet: Havde legetøjspistol med i Tivoli

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Instagram flyder med ulovlige kopivarer: Svindlere har frit spil

Corona

Her skal du selv betale for 14 dages karantæne på hotel

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Corona

Trump viser sig for første gang med ansigtsmaske - igen rekord i antal af coronatilfælde i USA

Corona

Anders And tilbage på job: Disneyland åbnet i USA's epicenter

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Familie på fire og solobilist i frontalt sammenstød - to er i kritisk tilstand

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel: Her må du IKKE drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Krimi

57-årig havde bilen fuld af hash - fik straksdom

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden