Uffe Elbæk advarer mod fascistisk menneske- og samfundssyn i dansk politik
Uffe Elbæk mener, at nogle af de samme tendenser, som prægede Europa i 1930erne, stikker deres grimme ansigt frem igen. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix (arkiv)
"Det er helt på månen", når Uffe Elbæk sammenligner tendenser i dansk politik med fascisme, mener DF's Martin Henriksen.

Udviklingen i dansk politik ligner til forveksling fascismen og 1930ernes Europa, mener Alternativets leder, Uffe Elbæk.

I en artikel i Berlingske forklarer han, at han gerne vil gøre op med et tabu om ikke at drage paralleller mellem aktuel politik og fascismens rædsler i 1930ernes Europa.

For han mener, at nogle af de samme tendenser, som prægede Europa i 1930erne, stikker deres grimme ansigt frem igen.

- Vi ser det i Donald Trumps USA. Vi ser det i Viktor Orbáns Ungarn. Vi ser det i Recep Erdogans Tyrkiet. Vi ser det i Italien, vi ser det i Polen, vi ser det mange steder. Men vi ser det også i Danmark, siger han, og mener, at vi er nødt til at forholde os til det.

I det nyhedsbrev, som partilederen udgiver onsdag, går han ifølge Berlingske blandt andet i rette med en række af tidens "strammerforslag" og taler om "tilstande, som kan virke dehumaniserende", og som "i visse tilfælde minder om et fascistisk menneske- og samfundssyn, hvis man tager de historiske briller på".

Men flere kolleger på Christiansborg er rystet over hans advarsler om begyndende fascistiske tendenser i dansk politik.

Således kritiserer flere ham skarpt i Berlingske. Blandt andre siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V): "Jeg synes godt nok, at det her er voldsomt, og jeg har aldrig kendt mage".

Også Dansk Folkepartis Martin Henriksen reagerer, og kalder det "et nyt lavpunkt i dansk politik" og "det er helt på månen ... Det er faktisk længere ude i universet".

Inger Støjberg tilføjer, at Uffe Elbæk "dæmoniserer" hende og "andre, der ønsker en stram udlændingepolitik":

- Han trækker paralleller til 1930erne, selv om vi har at gøre med lovgivning, der er vedtaget af trefjerdedele af Folketinget i netop et forsvar for dansk kultur, siger Inger Støjberg til Berlingske, og spørger, hvad der er "så frygteligt" ved at flygtninge skal forsøge sig selv, at burka og niqab ikke accepteres, og at man som dansk statsborger skal respektere Grundloven og ligestillingen.

Martin Henriksen afviser, at der er "skyggen af fascisme i Dansk Folkeparti".

- Jeg kunne aldrig drømme om at anerkende præmissen om, at det er en fascistisk tendens, at mere af DFs politik er blevet vedtaget, siger Martin Henriksen til avisen.

via Listen To News