Udkantsdanmark er førtidspensionist-magnet
På Lolland Falster og i flere andre kommuner får hver femte borger i arbejdsstyrken på førtidspension. Foto: Colourbox.com
I flere kommuner er op mod 20 procent af arbejdsstyrken på førtidspension, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Flere kommuner er massivt belastet af store sociale udgifter.

For eksempel får hver femte borger på Lolland-Falster i den arbejdsdygtige alder førtidspension, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

Og billedet er ikke meget anderledes i de resterende yderområder herhjemme. Det skriver Ugebrevet A4.

Det kan blive en bombe under udkantskommunernes økonomi, vurderer en forsker.

" Hvis førtidspensionister dumper ned i en kommune, kan der følge mange andre sociale udgifter med," siger Dorte Caswell, programchef i Anvendt Kommunal Forskning (AKF) til Ugebrevet A4.

De Radikale er klar med en udligningsreform, der skal aflaste de fattige kommuner, siger socialordfører Marlene B. Lorentzen (R).

"I den udligning tager man højde for, at der er større sociale udgifter i nogle kommuner end i andre kommuner," siger hun til Newspaq.

Venstre mener, at man skal begrænse muligheden for overhovedet at få tilkendt førtidspension.

"Problemet er, at har man først fået førtidspension, så fortsætter man på ydelsen, selvom man får det meget bedre. Jeg så gerne, at førtidspensionisterne blev fulgt og fik mulighed for at komme i arbejde, hvis de fik det bedre. Folk skal ikke opgives og have hold-kæft-penge," siger Eyvind Vesselbo, socialordfører for Venstre, til Ugebrevet A4.

Også i kommuner på Vestsjælland, Fyn, Sønderjylland og ved Limfjorden er op imod 20 procent af arbejdsstyrken på førtidspension. På landsplan er antallet 9,2 procent.