Udenlandske byggefirmaer taget i skattesnyd
Kontrolaktioner på byggepladser fører Skat på sporet af udenlandske håndværkere, der ikke betaler skat i Danmark. Foto: Colourbox
Skat er gået på klapjagt efter virksomheder, der glemmer at betale skat i Danmark. 17 sager er afsluttet, og yderligere 52 er i støbeskeen.

Regninger i millionklassen er på vej til virksomheder og personer, der gemmer sig i udlandet, og ikke betaler skat i Danmark.

"Der er opdaget snyd for millioner, så der er ikke tale om bagatelsager men virksomheder med en betydelig aktivitet, hvor især håndværksbranchen er repræsenteret," oplyser Skat.

Ind til videre har skattefar afsluttet 17 sager i år, hvor regninger på skat, moms og arbejdsmarkedsbidrag på i alt seks millioner kroner er sendt ud til virksomhedsejerne.

Sagerne er meget forskellige.

"Det er for eksempel udenlandske personlige virksomheder momsregistreret i Danmark, hvor vi konstaterer, at den udenlandske ejer reelt bor i Danmark eller opholder sig her så længe, at han opfylder betingelserne for fuld skattepligt i Danmark og skal betale skat hertil," siger Karina Christensen, projektleder i Skat.

Andre sager drejer sig om personer, der officielt er udrejst af Danmark for flere år siden, men som pludselig dukker op igen og starter ny, uregistreret virksomhed.

Udover en skatteregning kan virksomhederne regne med et retsligt efterspil i form af bøder og/eller frihedsstraf, lyder det fra Skat.

"Skats indsats på området fortsætter, og der er yderligere 52 sager i støbeskeen, hvor vi ligeledes forventer større reguleringer af virksomhedernes og personernes indkomst- og momsgrundlag," siger Karina Christensen.

For at afsløre snyderne samarbejder Skat med Arbejdstilsynet. Derudover får Skat hvidvaskoplysninger fra Bagmandspolitiet og anmeldelser fra borgere overalt i landet.

Mange sager opstår også på baggrund af kontrolaktioner på for eksempel byggepladser og nær landegrænser.

Ifølge 3F arbejder flere end 2.000 firmaer fra Østeuropa og Tyskland på danske byggepladser. En storstilet kontrolaktion afslørede for nylig, at hvert andet firma fra Østeuropa skjuler sig for de danske myndigheder.