Tyskland: Trump svækker Vesten med sine handlinger
Den tyske udenrigsminister mener, at USA's "kortsigtede politik" går på tværs af EU's interesser.

Den tyske regering gentager mandag, at det er tid til at revurdere forholdet mellem EU og USA.

Det sker på baggrund af sidste uges møder mellem vestlige leder og USA's præsident, Donald Trump. De beskrives af den tyske regering som nedslående.

Den amerikanske præsident har med sine handlinger svækket Vesten, siger Tysklands udenrigsminister, Sigmar Gabriel.

Han henviser til Trumps uvilje til at anerkende menneskeskabte klimaforandringer, et kæmpestort våbensalg til Saudi-Arabien og løse forhåbninger om fred mellem israelere og palæstinensere.

- Enhver som accelererer klimaforandringer ved at svække miljøregler, som sælger flere våben i konfliktområder, og som ikke har noget politisk ønske om at løse religiøse konflikter, bringer freden i Europa i fare, siger Gabriel.

- Den amerikanske regerings kortsigtede politik står på tværs af EU's interesser, mener han.

- Vi europæere må kæmpe for mere klimabeskyttelse, færre våben og bekæmpe religiøs fanatisme.

Trump besøgte under sin rundrejse Saudi-Arabien, Israel, Nato og EU i Bruxelles og et G7-møde i Sicilien.

Forbundskansler Angela Merkel advarede søndag om, at Europa ikke længere kan have samme tillidsforhold til USA som tidligere. EU skal lære at stå på egne ben, konstaterede hun efter i flere omgange at have mødt Trump.

- Den tid, hvor vi kunne stole på hinanden fuldstændigt, er på vej ud. Det har jeg oplevet de seneste dage. Vi europæere er i sandhed nødt til at tage vores skæbne i egne hænder, sagde hun.

Det gentager hun mandag på et klimamøde i Berlin.

- Den som i dag sætter de nationale skyklapper på og ikke længere har blik for verden omkring sig, vil efter min mening til slut blive fanget på den forkerte side, siger hun.

/ritzau/AFP