Tyrkiets Amnestychef anholdt for tråde til Erdogan-fjende
Myndighederne i Tyrkiet har tirsdag anholdt den lokale direktør for Amnesty International og 22 advokater.

Formanden for Amnesty Internationals tyrkiske afdeling, Taner Kilic, er tirsdag blevet anholdt i Tyrkiet.

Han beskyldes for at have bånd til den islamiske lærde Fethullah Gülen, der ifølge Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, stod bag et kupforsøg i landet sidste år.

På Twitter bekræfter Amnesty anholdelsen. Her opfordrer man til, at Kilic bliver løsladt med det samme.

- Taner Kilic har en lang og anerkendt karriere med at forsvare netop de friheder, som de tyrkiske myndigheder nu tramper på, siger Salil Shetty, Amnestys generalsekretær, til nyhedsbureauet Reuters.

Amnesty-chefen i Tyrkiet blev anholdt sammen med 22 andre advokater.

I juli sidste år forsøgte dele af militæret i Tyrkiet at fjerne præsident Erdogan fra hans post. Forsøget slog fejl. 240 mennesker mistede livet, mens forsøget stod på. Størstedelen af de dræbte var civile.

Siden har præsidenten anklaget sin rival Fethullah Gülen, der er i eksil i USA, for at stå bag. Derfor har Erdogans styre slået hårdt ned på soldater, lærere, dommere, politifolk og andre, der menes at være i ledtog med Gülen.

50.000 mennesker er blevet anholdt, skriver Reuters. Samtidig er 150.000 personer blevet fyret eller suspenderet fra deres job.

De tyrkiske myndigheder har ikke kommenteret sagen om Amnesty-chefen.

Fethullah Gülen har boet i USA siden 1999. Efter kupforsøget har Tyrkiet forsøgt at få ham udleveret. Det har hidtil været uden held.

Erdogan og Gülen var oprindeligt politiske venner. Efter at have støttet anklager om korruption mod Erdogan i 2013 blev Gülen anklaget for terrorisme. Gülen afviser selv anklagerne om medvirken i kupforsøget.

Bevægelsen bag Gülen opfatter sig selv som en civil borgerorganisation, der med religiøst afsæt i moderat islam arbejder for oplysning og demokrati.

Den driver private skoler, universiteter og tænketanke i 180 lande verden over. I Danmark er 14 navngivne friskoler blevet kædet sammen med Gülen-bevægelsen. De er blevet overvåget af de tyrkiske myndigheder.

/ritzau/