VORES VALG

Tvivlerne foretrækker politisk Emma Gad

De gamle dyder skal støves af, hvis politikerne vil have tvivlernes gunst og stemme, viser ny undersøgelse.
Tvivlerne mener, at de røde partiledere er bedre politikere end de blå.
Tvivlerne mener, at de røde partiledere er bedre politikere end de blå. Foto: www.colourbox.com

Hvis politikerne skal fiske vægelsindede vælgere op i det røde eller blå net, så skal de undgå at rakke ned på de andre eller rutte med sandheden.

Det gælder både for tilhængere af rød og blå blok, men i særlig grad tvivlerne, som kan afgøre, hvem der får magten over Danmark.

Det viser undersøgelsen 'Den gode politiker' som Nyhedsbureauet Newspaq har fået lavet af Wilke blandt 1.000 vælgere, hvor knap hver femte stadig tvivler på krydset. Vælgerne svarer på, hvad der gør en politiker god, samt giver karakterer til alle partilederne.

Politikerne bør skrive sig undersøgelsen bag øret og justere lidt i valgkampens sidste hektiske dage, mener Christian Elmelund-Præstekjær, adjunkt på statskundskab ved Syddansk Universitet.

"Vælgerne vil gerne have en politisk korrekt politiker, som lever op til traditionelle dyder om at være oprigtig og ærlig. Politikerne kan forsøge at lægge mere vægt på deres egen politik og argumentere mere saglig," siger Christian Elmelund-Præstekjær.

Den bedste politiker er ifølge tvivlerne Johanne Schmidt-Nielsen (EL), skarp forfulgt af Margrethe Vestager (R). Begge excellerer i takt og tone, mener tvivlerne.

På en skala fra 1-100 får både Enhedslisten politiske ordfører og De Radikales formand godt 70 point, når der drejer sig om at opføre sig ordentligt og debattere i en god tone. Det er mere end ti procentpoint over gennemsnittet, og samtlige af de andre partiledere får baghjul.

"Det betyder da forhåbentligt, at folk lytter til det, jeg siger, og så kan de jo tage stilling til, om de er enige, og så er vi kommet en godt stykke af vejen," siger Johanne Schmidt-Nielsen.

De to lederes partier er også dem med størst fremgang under valgkampen ifølge Avisen.dks valgbarometer, som laver et gennemsnit af alle meningsmålinger. Det kan skyldes en direkte sammenhæng mellem karakter og krydset i valgboksen, mener Niels Krause-Kjær, politisk kommentator og tidligere pressechef for De Konservative.

"Det er ikke så meget den faktiske politik, men mere, hvorvidt vælgerne har en vurdering af politikernes kompetence, som virkelig rykker. Meget simpelt gælder det for politikerne om at vide, hvad man vil og sige det med troværdighed," siger Niels Krause-Kjær.

Mellem kandidaterne til statsministerposten scorer Helle Thorning-Schmidt væsentligt højere på de Emma Gadske værdier. Knap en femtedel mere en Lars Løkke (V).

Kvaliteterne hos den gode politiker lokker dog ikke kun tvivlerne, mener Niels Krause-Kjær. Vælgere, der allerede har bestemt sig, kan også flyttes fra den ene blok til den anden, hvis politikerne er troværdige, når de argumenterer for deres egen sag.

Undersøgelsen er gennemført i perioden 29. august - 1. september 2011 via internet blandt 1.000 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år. Vælgerne er blevet spurgt til deres holdning til de ni danske partiledere målt på 13 forskellige karaktertræk.

faktaboks

Det foretrækker tvivlerne hos politikerne:

- Troværdighed
- Følger og argumenterer sagligt for egen sag
- Kommunikerer i god og ordentlig tone

Her er tvivlernes dom over partilederne fra 1-100, hvor 100 er bedst.

Johanne Schmidt-Nielsen (EL): 69
Margrethe Vestager (R): 64
Villy Søvndal (SF): 55
Anders Samuelsen (LA): 51
Helle Thorning-Schmidt (S): 50
Per Ørum Jørgensen (KD): 50
Lars Løkke Rasmussen (V): 48
Pia Kjærsgaard (DF): 47
Lars Barfoed (K): 47

Kilde: Den gode politiker (Newspaq og Wilke)

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.