Tusindvis af mennesker frygtes omkommet af kolera i Yemen
Yemen er hårdt ramt af kampe, sult og et udbrud af kolera. I løbet af de seneste uger er antallet af personer, der formodes at være smittet med kolera, nået op på godt 65.000. Særligt børn er i risiko for at dø, lyder det fra Unicef. (Arkivfoto) Foto: Mohammed Huwais/AFP
109 børn har mistet livet til kolera i Yemen. Det samlede antal koleraofre er 532, men kan være langt højere.

I løbet af de seneste tre dage er antallet af formodede koleratilfælde i Yemen steget med 10.000 til et samlet tal på 65.300.

Tal fra FN's børneorganisation, Unicef, viser, at 532 mennesker har mistet livet til sygdommen. Af dem er 109 børn. Tallene dækker dog kun over de bekræftede dødsfald som følge af kolera. Frygten er, at det reelle dødstal er langt højere.

Situationen er alvorlig, lyder det fra Steen M. Andersen, der er generalsekretær i Unicef Danmark.

- Vi ser en drastisk forøgelse i antallet af koleratilfælde. Det er nogle barske tal, og de bliver lagt oven i, at landet i forvejen er udsultet med flere millioner mennesker uden mad nok og ramt af krig, siger han.

- Det betyder, at børn dør. Børn er sammen med ældre næsten altid de svageste. De er de første ofre for kolera, siger generalsekretæren.

Unicef har sendt mere end 40 ton forsyninger til Yemen. De består af blandt andet medicin, sukker- og saltblandinger og intravenøse væsker til at behandle de tusindvis af patienter.

Udfordringen er særligt kampe og dårlig hygiejne mange steder i landet.

- Kolera er jo en diarrésygdom, og der er relativt enkle behandlinger. Men det kræver, at man når frem til de smittede, siger Steen M. Andersen.

- I vores del af verden dør ingen af kolera. Det handler om hygiejne og sukker-salt-væsker til kroppen. Det er ikke atomvidenskab, vi er oppe imod. Udfordringen for os er at nå børnene i områder, der er ramt af krig.

Kolera skyldes bakterien vibrio cholera. Den udskilles i afføringen, og hvis bakterien kommer i kontakt med drikkevand, kan det smitte. Sygdommen kan dræbe i løbet af få timer, fordi kroppen bliver tømt for væsker.

Fordi den er så smitsom, er sygdommen ekstra farlig i udsatte områder.

- Det er en ekstremt smitsom sygdom. Så hvis en person bliver ramt, kan det godt betyde en kædereaktion til hele familier, siger Steen M. Andersen.

Han peger på, at der lige nu er behov for fred i Yemen eller i hvert fald våbenhvile, så Unicef kan rykke ind med de fornødne forsyninger og rent vand.

/ritzau/