Tsunamivarsler afblæst for Japan og Taiwan
Japan slipper denne gang for tsunamiens hærgen. I 2011 var de mindre heldige. Foto: Reuters/Scanpix/Toru Hanai
Tsunami-varsler ophævet for Japan og Taiwan, men ikke for Indonesien og Filippinerne.

Et voldsomt skælv på 7,9 ramte fredag et område øst for Filippinerne og udløste tsunami-varsler for øriget samt for Indonesien, Japan, Taiwan og flere øgrupper.

- Tsunami-varslerne for Japan og Taiwan er ophævet, mens varslerne for Indonesien og Filippinerne samt Belau stadig er gældende, siger Nooaa-Tsunami Center.

Jordskælvet skete klokken 14.47 dansk tid og fandt sted i 33 kilometers dybde omkring 139 kilometer øst for byen Sulangan, siger USA's geologiske overvågningscenter.

Der blev også udstedt tsunamivarsler for Guam og Papua New Guinea samt Hawaii, mens en skærpet overvågning blev sat i værk for en række øgrupper.

Varslingscentret advarer om, at Indonesien kan vente at blive ramt først, hvis der er opstået en tsunami-bølge. Centeret siger, at hvis en bølge er opstået, så kan den ventes at ramme landet omkring klokken 15.35 (dansk tid).

Dele af Filippinerne vil i givet fald blive ramt tre minutter senere.

- Et skælv af denne størrelse har potentiale til at udviklet en ødelæggende tsunamibølge, der kan ramme kyststrækningerne i regionen nær epicentret inden for minutter eller timer, advarer centret.

/ritzau/Reuters