Trumps "lortesteder" svarer igen: Racistisk og forkasteligt
Intet andet ord kan bruges om præsident Trumps "lortesteder"-kommentar end "racistisk", siger FN-talsmand.

"Fornærmende", "racistisk" og "forkasteligt".

USA's præsident, Donald Trump, får ikke mange pæne ord med på vejen fra Haiti og en række afrikanske lande, efter at han ifølge Washington Post har omtalt dem som "shitholes" eller "lortesteder" på dansk.

Regeringen i Haiti er "dybt chokeret og krænket" over omtalen, hedder det i en udtalelse.

- Disse fornærmende og forkastelige udtalelser reflekterer på ingen måde de værdier som visdom, selvbeherskelse og dømmekraft, der skal kultiveres hos enhver politisk autoritet, lyder det i en udtalelse fra regeringen.

Kommentarerne "reflekterer et komplet fejlagtigt og racistisk syn på det haitiske samfund", tilføjes det.

Den Afrikanske Union kritiserer også Donald Trump, som selv indirekte afviser at have brugt ordet.

Unionen er "rent ud sagt alarmeret" over præsidentens kommentarer.

- Kigger man på den historiske virkelighed, hvor mange afrikanere ankom til USA som slaver, går den her udtalelse stik imod al accepteret opførsel og praksis, udtaler talsperson Ebba Kalondo.

Udtalelsen skal være faldet under forhandlinger om en integrationsreform, hvor unge immigranter risikerer udvisning, som blev holdt i Det Hvide Hus, hvor flere demokrater og republikanere var til stede.

Da Trump hørte, at en reform også skulle omfatte haitianere, spurgte præsidenten ifølge Washington Post, hvorfor han skulle lade folk fra "lortesteder" komme ind i landet.

Det fortæller flere af de tilstedeværende på mødet. Blandt dem er den demokratisk senator Dick Durbin, der siger det i et interview med tv-stationen MSNBC.

Botswanas regering har også reageret på kommentaren. Den er "forkastelig og racistisk".

Samtidig har regeringen indkaldt USA's ambassadør, som skal stå skoleret og afgive en forklaring.

Og Sydafrikas regerende parti, ANC, som blandt andre Nelson Mandela har stået i spidsen for, kalder Trumps udtalelser for "ekstremt fornærmende".

Med i koret er også Ugandas minister for internationale relationer, Henry Okello Oryem. Han kalder kommentarerne "uheldige og beklagelige".

Det er ikke kun de steder, som den amerikanske præsident skal have omtalt, der har reageret.

En talsperson for FN's menneskerettighedschef, Zeid Ra'ad al-Hussein, siger, at udtalelsen er "racistiske".

- Hvis det bekræftes, er det chokerende og skammelige kommentarer fra præsidenten af USA. Undskyld, men der findes ikke et andet ord, som kan bruges, end racistisk, siger Rupert Colville ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Du kan ikke afskrive hele lande og kontinenter som "lortesteder", hvor den samlede befolkning, der ikke er hvid, derfor ikke er velkommen, tilføjer han.

/ritzau/AP