PORTRÆT: Fra aktivist til stenrig forretningsmand
Cyril Ramaphosa vandt mandag formandsposten i ANC foran Nkosazana Dlamini-Zuma (til venstre), der er præsidentens ekskone. Foto: Mujahid Safodien/AFP
Nyvalgt ANC-leder Cyril Ramaphosa anses for at være favorit til at vinde præsidentvalget i Sydafrika i 2019.

Sydafrikas vicepræsident siden 2014, 65-årige Cyril Ramaphosa, blev mandag valgt til ny formand for landets regeringsbærende parti, African National Congress (ANC).

Han erstatter Jacob Zuma, der har været formand for ANC og præsident i Sydafrika i en årrække.

ANC har vundet hvert eneste valg i Sydafrika siden afslutningen på det hvide mindretalsstyre i 1994. Vinder partiet også valget i 2019, bliver Ramaphosa landets næste præsident.

Men hvem er manden, som nu står over for den enorme opgave at forene et stærkt splittet parti og genoprette Nelson Mandelas befrielsesbevægelses blakkede ry?

Cyril Ramaphosa blev født i 1952 i Soweto, en bydel udenfor Johannesburg, og studerede senere jura på University of Lompopo.

Han sluttede sig derefter til studenterpolitik og fungerede som leder for en gren af Sydafrikanske Studerendes Forening.

Ramaphosa blev tilbageholdt i månedsvis ved en række lejligheder på grund af sin aktivisme mod apartheidstyret.

I 1980'erne blev han et aktivt medlem af minearbejdernes fagforening, hvor han fungerede som generalsekretær i ni år.

Ramaphosa blev valgt som generalsekretær for ANC i 1991, og i de efterfølgende år under Sydafrikas overgang til demokrati var han partiets chefforhandler.

Efter landets første demokratiske valg i 1994 blev han medlem af parlamentet og hjalp med at skrive og gennemgå forfatningen efter apartheid.

Han blev også betragtet som en potentiel stedfortræder for Nelson Mandela, men tabte den post til Thabo Mbeki, som blev Sydafrikas præsident i 1999.

Ramaphosa blev involveret i minedrift og landbrug under programmet Black Economic Empowerment, som blev iværksat af regeringen for at rette op på apartheidtidens uligheder.

Han har blandt andet grundlagt mineselskabet Shanduka, investeret i en stribe andre selskaber og ejede eksempelvis i en periode 145 McDonald's-restauranter i Sydafrika. Han er i dag et af landets rigeste mennesker.

Flere skandaler har dog også klæbet sig til ANC's nye formand. Han sad således i bestyrelsen i mineselskabet Lonmin under Marikana-massakren i 2012, da 34 strejkende minearbejdere blev skudt og dræbt af politiet under protester mod arbejdsforholdene i minerne.

Cyril Ramaphosa er gift med Tshepo Motsepe, som han har fire børn sammen med. Tshepo Motsepe er søster til Patrice Motsepe, der er Sydafrikas første sorte milliardær.

Cyril Ramaphosa vandt mandag formandsposten i ANC foran Nkosazana Dlamini-Zuma, der er præsident Jacob Zumas ekskone.

/ritzau/Reuters