Trump siger han er midt i USA's største heksejagt
En præsident under pres. En tidligere FBI-chef er udpeget til at undersøge, om Trump-kampagnen og Rusland var i ledtog under sidste års præsidentvalg i USA. Foto: Saul Loeb/AFP
Præsident Trump reagerer vredt på, at tidligere FBI-chef Robert Mueller skal undersøge mulig Rusland-kontakt.

Det er ikke mindre end "den største heksejagt på en politiker i amerikansk historie", skriver præsident Donald Trump torsdag på Twitter.

Han reagerer tilsyneladende på, at USA's justitsministerium har udpeget en særlig undersøgelsesdommer til at efterforske, om der er en forbindelse mellem Trump-kampagnen under sidste års valgkamp og Rusland.

Det er den tidligere FBI-chef Robert Mueller, som er udpeget til at lede undersøgelsen.

Den kommer, efter at især præsident Trumps demokratiske modstandere har krævet en uafhængig undersøgelse af Ruslands påståede forsøg på at påvirke præsidentvalget i USA til fordel for Trump.

Trump retter på Twitter også en uspecificeret anklage mod sin forgænger, Barack Obama, og hans demokratiske modstander ved præsidentvalget, Hillary Clinton.

- Med alle de ulovlige handlinger, som fandt sted i Clinton-kampagnen og Obama-regeringen, så førte det aldrig til udnævnelsen af en særlig undersøgelsesdommer, skriver han.

Trump har hårdnakket benægtet, at han eller nogle af hans folk har haft forbindelser til Rusland.

Men med udnævnelsen af en undersøgelsesdommer kan hans præsidentskab risikere at blive lammet.

De internationale finansmarkeder har onsdag og torsdag reageret negativt på, at Mueller skal undersøge Trumps valgkamp.

De reagerer på, at Trumps bebudede skattereform og store investeringer i infrastruktur i USA er i fare for at falde på gulvet.

Beslutningen om at udnævne en undersøgelsesdommer kommer en uge efter, at Trump fyrede chefen for forbundspolitiet FBI, James Comey.

Det har udløst et politisk stormvejr, i og med at FBI er midt i en undersøgelse af den mulige russiske forbindelse.

Præsidenten gav efterfølgende flere forklaringer på fyringen, men sagde blandt andet, at utilfredshed med undersøgelsen spillede ind i beslutningen om at fyre Comey.

Amerikanske medier skrev tidligere på ugen, at Trump har forsøgt at presse Comey til at droppe undersøgelser af den nu fyrede sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Artiklerne er skrevet på baggrund af et notat fra Comey og har fået Demokraterne til at beskylde præsidenten for at forsøge at spænde ben for efterforskningen.

/ritzau/Reuters