Trump: Jeg tager malariamedicin mod corona

Corona
Præsident Donald Trump tager "en pille hver dag" med hydroxyklorokin og har gjort det i "cirka halvanden uge". Det siger han på et pressemøde mandag. (Foto: Leah Millis/Reuters)

Klorokin er blevet fremhævet som en mulig behandling af coronavirus af USA's præsident gentagne gange.

USA's præsident, Donald Trump, siger, at han tager malariamidlet hydroxyklorokin forebyggende mod coronavirus.

Det siger præsidenten på et pressemøde i Det Hvide Hus mandag.

Trump har flere gange talt varmt om hydroxyklorokin, hvis virkning sundhedseksperter har betvivlet.

Flere studier har desuden sået tvivl om effekten af midlet, hvilket i en længere periode har fået Trump til udtale sig mere varsomt omkring det - indtil nu.

Trump fortæller mandag, at han er testet negativ for coronavirus og ikke har nogen symptomer, men at han har taget midlet i "cirka halvanden uge".

- Jeg tager en pille hver dag, siger han og tilføjer, at han også tager zink som en forebyggende foranstaltning.

Adspurgt, hvorfor han tager det, svarer han:

- Fordi jeg synes, det er godt. Jeg har hørt en masse gode historier.

Verden over bliver der foretaget forsøg med klorokin og hydroxyklorokin for at klarlægge, om det har en effekt mod virusset. Flere sundhedseksperter har dog betvivlet virkningen.

Læs mere om klorokin og hydroxyklorokin her:

* Hydroxyklorokin er medicin i tabletform, som i EU er godkendt til behandling af gigt og hudsygdomme samt til forebyggelse af malaria. 

* Der findes både et lægemiddel, der hedder klorokin og et, der hedder hydroxyklorokin. 

* Hydroxyklorokin er en mildere udgave af klorokin, og kun hydroxyklorokin sælges i Danmark.

* I Danmark er der på nuværende tidspunkt kun lavet ganske få undersøgelser af klorokins og hydroxyklorokins effekt på Covid-19.

* Undersøgelserne udgør på nuværende tidspunkt ikke et solidt nok grundlag til at kunne vurdere, om klorokin eller hydroxyklorokin reelt har en effekt på coronapatienter.

* Det er heller ikke afdækket, hvilke bivirkninger lægemidlerne kan have, når de bruges i forbindelse med behandling af Covid-19.

* Hvis man tager midlet forebyggende mod malaria, kan det have sjældne bivirkninger som mavesmerter, kvalme, hovedpine og synsforstyrrelser.

* USA's Fødevare- og Lægemiddelstyrelse (FDA) har givet en særlig tilladelse til, at klorokin og hydroxyklorokin kan bruges i kliniske forsøg og i nødsituationer.

* Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) har meldt ud, at klorokin og hydroxyklorokin kun bør anvendes til behandling af Covid-19 i forbindelse med kliniske forsøg eller til behandling af coronapatienter i kritisk tilstand i nationale nødprogrammer. 

* Generelt har flere EU-lande indskærpet, at hydroxyklorokin ikke er godkendt mod coronavirus, og at der på nuværende tidspunkt ikke er evidens for behandlingen.

Kilder: Lægemiddelstyrelsen, Sundhed.dk, Videnskab.dk.

/ritzau/AFP

 

/ritzau/AFP