Trods sejr i retten: Kun få syge har fået penge tilbage fra kommunen
Østre Landsret fastslog i maj, at Ankestyrelsen og kommunerne havde fortolket loven forkert. Borgere, som ulovligt havde fået stoppet sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, skulle have penge tilbage. Modelfoto: Jumpstory
Syge har uretmæssigt mistet dagpenge. Kommunerne gør ikke nok for at rette op på fejl, mener fagforbund.

I årevis er borgere blevet snydt for sygedagpenge, og kommunerne har rettens ord for, at de skal finde de borgere, der har ret til efter-betaling. Det er kun sket i få tilfælde, skriver dr.dk.

Sosu-assistenten Mette Nøddegaard Sørensen havde en god dag i maj, da Østre Landsret gav hende medhold i en sag, der var tæt på at tvinge hende fra hus og hjem. Kommunen havde taget hendes sygedagpenge, inden hendes sag var afgjort.

Sosu-assistenten havde været sygemeldt i en længere periode efter en episode, hvor en hjerneskadet beboer knækkede hendes tommelfinger og vred den rundt, og hun i to år måtte leve med smerter og morfin.

Kun fundet to borgere

Den klare dom fastslår, at Ankestyrelsen og kommunerne havde fortolket loven forkert, og de skulle rette fejlen. Borgere, som ulovligt havde fået stoppet sygedagpenge med tilbagevirkende kraft, skulle have penge tilbage.

Men indtil videre har landets største kommuner: København, Aarhus, Aalborg, Odense og Esbjerg kun selv fundet to borgere i alt, som er blevet snydt.

Det er rystende, at kommunerne ikke får rettet fejlen bedre, mener sosu-assistenten Mette Nøddegaard Sørensen, som vandt sagen i landsretten.

- Det er fuldstændigt latterligt, at kommunerne ikke retter sig efter dommen. Vores retssystem har spillet fallit, siger Mette Nøddegaard Sørensen til dr.dk.

Områdechef for beskæftigelsesafdelingen i Odense, Lone Sunnesen ved ikke, om det er lykkedes at finde de odensianere, der har fået behandlet deres sag forkert.

- Det kan jeg ikke sige noget om, siger hun til dr.dk.

Aalborg Kommune har ikke selv fundet en eneste borger, som skal have penge tilbage. Kommunen har udelukkende ledt efter syge, der har oplevet fejl med et opslag på hjemmesiden, hvor de har bedt folk om at henvende sig.

FOA og 3F mener, at kommunerne for lemfældigt har forsøgt at rette fejlen med sygedagpenge.

- Kommunerne ved godt, at de har begået en fejl og gør ikke tilstrækkeligt for at rette op på det. Det er kritisabelt. Borgere skal stole på, at de bliver behandlet ordentligt efter lovens bogstav, siger FOA-formand Mona Striib til dr.dk.

via Listen To News