Torturcenter: Stop afghansk fangeudlevering
Danske tropper i Afghanistan udleverer fanger til de afghanske myndigheder, men de kan blive tortureret mener man på Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre. Foto: HOK / POLFOTO
Efter skandalen om fange-tortur i Irak, så bør Danmark også stoppe fangeudleveringer i Afghanistan, mener juridisk fra torturcenter

Danmark bør droppe fangudleveringer i Afghanistan. Det mener Therese Rytter fra Center, der er juridisk rådgiver på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre, efter det er kommet frem, at danske soldater har udleveret fanger til tortur i Irak.

Der er nemlig meget stor risiko for, at det samme sker i Afghanistan, siger Therese Rytter.

"Der har været en FN rapport, der for tre måneder siden, som statuerede, at der forekommer tortur og umenneskelig behandling i over halvdelen af landets fængsel. Derfor må der være en formodning om, at der er en meget stor risiko for, at folk man overdrager bliver udsat for mishandling. Derfor er det svært at gøre det med god samvittighed," siger hun til Newspaq.

Forsvarsminister Nick Hækkerup siger til Berlingske, at Danmark har inspektioner af fanger i Afghanistan, som sikrer, at fangerne ikke bliver udleveret til tortur.

Therese Rytter mener, at inspektioner er en god begyndelse, men med hendes egne ord er det "ikke en garanti for noget som helst."