Topløse kvinder taber sag hos ombudsmand
Svenske kvinder må finde sig i at bade i fuld bikini, når de går i svømmehallen. Ombudsmanden for ligestilling har afvist en sag, hvor to kvinder blev smidt ud af en svømmehal for at bade topløse.

• Kvinder: Fedt at få lov til at bade med bare bryster

Når mændene må, så vil vi også - altså bade topløse, lyder det fra en gruppe svenske kvinder.

Men kvinderne får ikke hjælp af myndighederne til at bade uden bikinitop i de svenske svømmehaller. Den svenske ligestillingsombudsmand har netop afvist en klagesag fra netværket Bare bryster , der kæmper for kvindernes ret til at svømme topløse - ligesom mændene.

- At værne om anstændigheden er en berettiget begrundelse for at behandle mænd og kvinder ulige i overensstemmelse med loven, skriver ligestillingsombudsmanden i en afgørelse.  

Fysiske forskelle

To kvinder har meldt en svømmehal i Uppsala til ligestillingsombudsmanden, efter de for nogle måneder siden blev smidt ud af svømmehallen for at have badet uden bikinitoppe.

Det skabte røre blandt svenske kvinder, der har skabt protestaktioner mod det, de opfatter som kønsdiskrimination, og kvinder fra netværket har badet topløse i svømmehaller i både Stockholm, Lund og Malmø.

Ligestillingsombudsmanden, Anne-Marie Bergström erkender, at forbud mod at vise kvindekroppen i sin naturlige form kan være med til at øge diskriminationen.

- Oftest har der været ulige regler for kvinder og mænd. Kvinders kroppe har i større udstrækning været genstand for objektivisering, påbud og klæderegler. I vores samfund er kvindekroppen sexualiseret på en måde, som mandekroppen ikke er. Det kommer til udtryk i pornografi såvel som i dele af den øvrige medieverden, skriver ligestillingsombudsmanden i afgørelsen.  

Men i svømmehallen i Uppsala var der - ligesom mange andre steder - et regelsæt om badepåklædningen, der kræves overholdt.

- Der er en fysisk forskel mellem en kvindes og en mands overkrop. Der hersker også en stor forskel på, hvordan man i almindelighed betragter kvinders og mænds kroppe. Derfor blive det svært at hævde, at anmelderne var i en sammenlignelig situation som de mænd, der badede med bar overkrop, udtaler Anne-Marie Bergström.