Omfattende skattefusk på Danmarks største byggeplads: Nu taler topdirektører
Det er ikke første gang BIO4-byggepladsen får kritik for social dumping. I foråret 2018 blokerede stilladsarbejdere byggepladsen, da udenlandske medarbejdere arbejdede uden stillads-certifikat. Foto: Hofor.
For nylig blev det afsløret, at 150 udenlandske ansatte ikke betalte dansk skat, selvom de bygger for det kommunale selskab Hofor, der tilmed har hyret en inspektionsvirksomhed til at tjekke forholdene. En træls oplevelse, siger direktør om skatte-afsløringerne.

Forsyningsselskabet Hofor, der leverer gas og fjernvarme til københavnerne, skærper nu kontrollen og iværksætter flere stikprøver i håb om at kunne afsløre muligt skattefusk på Danmarks største byggeplads.

Det sker efter, at Skattestyrelsen gennemførte en uanmeldt social dumping-kontrol på Hofor-byggepladsen mandag den 25. februar. Her fandt man skattefusk hos fire ud af fem kontrollerede firmaer og 150 udenlandske medarbejdere.

 

Men spørgsmålet er, hvor effektive de ekstra stikprøver reelt er. 

Teknisk direktør i virksomheden, Bjarne Korshøj, siger nemlig til Avisen.dk, at Hofor ikke kan tjekke, om udenlandske underleverandøres medarbejdere betaler dansk skat.  

- Vi kan ikke kontrollere skatteindbetalingen, kun indberetningen, siger Bjarne Korshøj.

Han henviser til, at inspektionsvirksomheden Bureau Veritas, som Hofor bruger som uvildig kontrolinstans, ikke har adgang til skatteoplysninger om de enkelte medarbejdere på byggepladsen. Bureau Veritas kan ikke se, om skattetrækket, der står på lønsedlerne, rent faktisk er effektueret. Det kan kun medarbejdere i Skattestyrelsen. 

Tjekker kun, hvad de betales for

Direktøren i Bureau Veritas, Jacob Færgemand, fortæller, at hans medarbejdere kun tjekker op på, hvad de bestilles til. Dermed kan der være brodne kar, som ikke opdages. 

- Opdragsgiveren - altså Hofor - bestiller os til at tjekke. Vi sender nogle folk ind, og vi ved, hvad vi skal kigge efter. Så laver vi en rapport, som overleveres til virksomhedens udpegede person. Og så skal virksomheden tage action på det, siger Jacob Færgemand og uddyber:

- Når vi er ude hos Hofor, så kigger vi på løn og arbejdsforhold. Herunder også lønsedler. Og hvis der er nogle skattemæssige forhold på de lønsedler, så bliver de også tjekket. Hvis vi har fundet lønsedler, hvor der ikke er betalt dansk skat, så kan jeg garantere for, at vi har reageret på det, siger han.

Hvis der er nogle skattemæssige forhold på de lønsedler, så bliver de også tjekket
Jacob Færgemand, direktør i Bureau Veritas

Hofors tekniske direktør Bjarne Korshøj påpeger, at forsyningsselskabet indgår i et kædeansvar (hvor hovedentreprenøren har ansvar for, at også underentreprenører/- leverandører overholder overenskomster, lovgivning mv., red.). Og at Hofor har det primære ansvar. Men skatteindberetninger er et mellemværende mellem Skattestyrelsen og underleverandørerne, mener han: 

- Vi betaler jo ikke løn til de involverede personer. For at sige det meget simpelt, så er det her jo et kædeansvar. Et kædeansvar med mange led. Der er måske tre eller fire led under Hofor. Vi er ansvarlig for hele kæden, og vi prøver bare at få, hvad vi betaler for, siger han. 

Flere stikprøver

Inspektionsvirksomheden Bureau Veritas er betalt af Hofor til som uvildig partner at lave stikprøver på byggepladsen ved Hofors BIO4-projekt. 

Bureau Veritas har flere gange besøgt byggepladsen, men har ikke opdaget en flig af det omfattende sorte arbejde, som fandt sted, oplyser Jacob Færgemand. 

Hvis man virkelig vil det her til livs, så skal der være transparens mellem de forskellige myndigheder
Jacob Færgemand, direktør i Bureau Veritas

Selvom Bureau Veritas ikke har kunnet opsnuse de 150 udenlandske medarbejdere, som arbejdede sort, vælger Hofor at øge antallet af stikprøver med netop Bureau Veritas. 

- Bureau Veritas kan ikke gøre mere end det, vi i Hofor kontraktuelt har lov til at gøre. De har adgang til præcis det samme som os. Vi har ikke fundet nogle væsentlige fejl eller mangler i det arbejde, de har udført, siger Hofors tekniske direktør, Bjarne Korshøj, og tilføjer: 

- Vi benytter en uvildig instans, Bureau Veritas, og vi tror simpelthen på dem.  

Der skal være transparens

Bureau Veritas-direktøren fortæller, at der kan være forhold, som de ikke kan tjekke, fordi de ikke får adgang til alle oplysninger. Og så pointerer han, at stikprøvernes grundighed overordnet set afhænger af penge.

- Stikprøvernes omfang er generelt set et spørgsmål om økonomi. Og når det har med økonomi at gøre, så siger man ofte: "Lad os lave en stikprøve, som er så lille som mulig." Herefter kan kontrollen udbygges efter behov, siger Jacob Færgemand, der ærgrer sig over situationen: 

- Vi bestræber os på at gøre vores arbejde godt. Men det er selvfølgelig ikke godt nok, hvis Skattestyrelsen kommer på besøg, og de så finder noget. Det er da en træls oplevelse.

Jacob Færgemand vil ikke udtale sig om, hvad der står i de rapporter, som de har leveret til Hofor efter stikprøverne. Bureau Veritas har nemlig en fortrolighedspolitik overfor deres kunder.

Han ønsker dog, at der var mere gennemsigtighed på social dumping-området.  

- Hvis man virkelig vil det her til livs, så skal der være transparens mellem de forskellige myndigheder, siger Jacob Færgemand, siger han.

Droppet af Københavns Kommune

Hofor vil på baggrund af skatteskandalen skrive til sine leverandører og underleverandører på BIO4-byggepladsen, at de danske skatteregler skal overholdes, oplyser forsyningsvirksomheden til Avisen.dk. 

Hofor har også tilkendegivet, at man vil styrke samarbejdet med Skattestyrelsen og øge antallet af Bureau Veritas-stikprøver for at komme social dumping på bygepladsen til livs. 

Københavns Kommune droppede at bruge Bureau Veritas ved udgangen af 2017, da inspektionsvirksomhedens social dumping-indsats ikke var tilfredsstillende. 

Kommunen ville blive bedre til at ’tage fat i de faser af for eksempel byggeriet, hvor (…) der tit bliver taget underleverandører ind, og der derfor er større risiko for social dumping.’ Som kontorchef i Københavns Kommunes økonomiforvaltning, Lisbeth Kjær Thomsen, formulerede det til Avisen.dk for to år siden.