Frank Jensen om skattefusk på Hofor-byggeri: 'Jeg forventer nultolerance'

Arbejdsliv
Københavns overborgmester Frank Jensen (S) fået redegørelse fra Hofors ledelse. (Foto: Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)

Afsløringen af, at 150 udenlandske ansatte ikke betalte dansk skat, får Københavns overborgmester til at give kommunens forsyningsselskab en opsang. Hofor vil nu stramme op.

Københavns overborgmester Frank Jensen (S) blander sig nu i sagen om omfattende skattefusk på en byggeplads ved Amagerværket. Her er det kommunalt ejede forsyningsselskab Hofor bygherre.

- I København sætter vi hårdt ind mod social dumping, så vi kan sikre ordentlige arbejdsforhold og fair konkurrence i vores by. Jeg forventer den samme nultolerance og aktive indsats af de selskaber, vi ejer, siger Frank Jensen (S) til Avisen.dk med direkte reference til Hofor.

På et fælles kontrolbesøg med Arbejdstilsynet for at stoppe social dumping fandt Skattestyrelsen 150 udenlandske ansatte, der ikke betaler skat i Danmark, selvom de burde. Og fire ud af fem undersøgte virksomheder levede heller ikke op til kravene om dansk skat.

Overborgmesteren har efter artiklerne på Avisen.dk været i kontakt med Hofor for at få en redegørelse for forløbet med henblik på at undgå lignende sager. Og forsyningsselskabets ledelse har tilsyneladende forstået budskabet:

- De vil nu skærpe kontrollen på byggepladsen, så der ikke sker social dumping. Det glæder mig, siger overborgmester Frank Jensen (S).

FH: Indsatsen bør styrkes

Også hos Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er man chokerede over, at der kan finde så omfattende skattefusk sted på byggeplads, hvor et kommunalt selskab er bygherre:

- Når 150 udenlandske ansatte ikke betaler skat viser det, at der fortsat er massive problemer med social dumping. I det lys er det helt uforståeligt, at der ikke er aftalt en indsats mod social dumping fra næste år, siger FH's næstformand Arne Grevsen.

Han henviser til, at politikerne på Christiansborg endnu ikke har sat penge af til den landsdækkende indsats mod social dumping fra 2020.

Der har tidligere været utilfredshed med social dumping på Hofor. I april sidste år demonstrerede stilladsarbejderne. Foto: Avisen.dk

For FH er det afgørende, at der sikres en permanent indsats mod social dumping, så indsatsen ikke skal starte forfra hvert år.

- Indsatsen bør styrkes, så den følger med stigningen af udenlandske lønmodtagere, der kommer til Danmark. Ellers falder kontroltrykket jo hvert år, siger næstformand i FH Arne Grevsen.

De seneste tre år har skattemyndighederne inddraget 576 millioner som følge af indsatsen mod social dumping.

Hos Hofor er bestyrelsesformanden Leo Larsen meget ærgerlig over sagen:

- Vi vil gerne overholde reglerne, men man kan jo ikke lave et 100 procent tilsyn, sagde Leo Larsen lørdag til Avisen.dk. Han var dog også åben for at skærpe tilsynet med de udenlandske firmaer på byggepladsen, hvilket nu vil ske.

Også Enhedslistens medlem af Hofors bestyrelse, Karina Vestergaard Madsen, har tidligere krævet en redegørelse fra selskabets ledelse.

 

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand