Der er igen politisk utilfredshed om ATPs milliardinvesteringer i en række Goldman Sachs-fonde i skattely på Caymanøerne og i staten Delaware i USA.
ATP har investereret 7,2 mia. kroner i fondene, og det skal reduceres til et stort rundt nul, siger SF's erhvervsordfører, Lisbeth Bech Poulsen, til Ugebrevet A4.
ATP forsvarer sig med, at selskabet lovmæssigt er underlagt et krav om at sikre pensionsopsparerne den største gevinst. Men nu kalder SF beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd for at få svar på, om den fortolkning er korrekt. Hvis det er tilfældet, vil SF have loven ændret.
- Jeg vil have ministeren til at redegøre klokkeklart om loven, og hvor stramt den skal fortolkes. Hvis der virkelig ikke er nogen mulighed for at undgå investeringer i virksomheder i skattely, så skal loven selvfølgelig laves om, siger Lisbeth Bech Poulsen.
ATP afviser
ATP mener ikke, at ATP-loven i sin nuværende form giver dem mulighed for at tage etiske eller moralske hensyn.
- Det betyder, at vi afholder os fra at bruge medlemmernes penge ideologisk eller politisk, men arbejder for at skaffe det bedst mulige afkast til vores fem millioner medlemmer, inden for de politikker der er udstukket af bestyrelsen, skriver pressechef i ATP, Stephan Ghisler-Solvang, i en mail til Ugebrevet A4, hvor han også fastslår, at ATP betaler dansk pensionsafkast af alle sine investeringer.
- Grundlæggende er vi klar til at investere, hvis der er tale om virksomhed, der ikke forbryder sig mod love og konventioner, skriver Stephan Ghisler-Solvang.
SF's erhvervsordfører forklarer, at man tidligere har forsøgt at få gjort noget ved sagen, men at der ikke har været politisk opbakning fra et flertal i Folketinget. Men Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti åbner nu døren på klem for at ændre ATP-loven.
- Vi vil i første omgang høre ministerens redegørelse i forhold til det konkrete og få en forelæggelse af det her. Det ser rigtig skidt ud, at ATP gør de her ting. Vi synes, at det er forkert, siger skatteordfører Benny Engelbrecht (S).
Afventer
Dansk Folkeparti vil i første omgang afvente ministerens redegørelse ved samrådet for derefter at tage stilling til sagen.
- Det er altid et problem, når penge bliver investeret i skattely, og man prøver at undgå de lokale skatter de steder, hvor pengene er tjent ind, siger Hans Kristian Skibby (DF).
Beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V), er klar til at gå i ringen med Folketingets øvrige partier.
- Jeg kan forstå, at jeg nok bliver indkaldt til samråd i sagen. Jeg vil se frem til at drøfte den med Folketinget. Helt generelt kan jeg sige, at det er ATP's bestyrelse, der blandt andre består af arbejdsmarkedets parter, som fastlægger rammerne for investeringerne og sikrer, at det sker i overensstemmelse med loven, skriver han i en mail til Ugebrevet A4.