ATP investerer i Goldman Sachs-aktiviteter i skattely
ATP har investeret 10,4 milliarder kroner i den omstridte investeringsfond Goldman Sachs. Foto: Reuters/Brendan McDermid/Scanpix
Danmark største pengetank, ATP, har investeringer for over ti mia. kr. i en række Goldman Sachs-foretagender i skattely.

Hele Danmarks fælles pensionskasse, ATP, har investeret 10,4 milliarder kroner i den omstridte investeringsfond Goldman Sachs. Investeringerne er fordelt på otte forskellige foretagender, der alle er drevet af den amerikanske kapitalfond.

Det viser en opgørelse, som Ugebrevet A4 har fået udleveret af ATP. Syv ud af otte af de pågældende selskaber har adresse på de britiske Caymanøer, mens det sidste er lokaliseret i staten Delaware i USA. Begge steder er velkendte skattely for multinationale selskaber.  

»Vores lovfæstede opgave er at sikre medlemmerne de bedst mulige pensioner, og det er et markedsvilkår, at mange investeringsfonde og -selskaber er placeret i eksempelvis Luxembourg. ATP deltager ikke i skatteunddragelse,« skriver pressechef i ATP, Stephan Ghisler-Solvang, i en mail til Ugebrevet A4.

Jan Pedersen, der er ekspert i selskabsbeskatning og professor ved Juridisk Institut på Aarhus Universitet, vurderer, at de pågældende selskaber er placeret i skattely for at »undgå at betale skat«. Han ser det først og fremmest som et juridisk problem.

»Men det er også et politisk problem, hvis man gennem usædvanlige og mærkelige selskabskonstruktioner på små palmeøer kan undgå en beskatning, som alle andre skal betale, da pengene mangler i statskasserne rundt omkring,« siger Jan Pedersen til Ugebrevet A4.

Investeringerne vækker røre blandt Folketingets partier. Alternativet ønsker at løsrive ATP fra lovkravet om at sikre opsparerne det maksimale afkast. Partiet øjner mulighed for at tvinge pensionskassen til at tage sociale og miljømæssige hensyn via en lovændring.

»Vi er i gang med at undersøge mulighederne for at stille et beslutningsforslag om, at alle ATP’s investeringer skal være bæredygtige. Det vil sige ingen investeringer i selskaber, der har højrisikable olieprojekter, børnearbejde eller skattely,« siger finansordfører Josephine Fock til Ugebrevet A4.

SF og Enhedslisten er klar til at se på, om der er behov for at regulere lovgivningen, men det afviser både Socialdemokraterne, DF, Liberal Alliance, Konservative og regeringspartiet Venstre.

»Jeg kan sagtens se den ideelle tanke, men jeg tror, at det bliver meget vanskeligt at konkretisere og gennemføre i den virkelige verden,« siger Venstres finansordfører, Jacob Jensen.

Administrerende direktør i brancheorganisationen Forsikring & Pension, Per Bremer Rasmussen, advarer mod at glemme, at pensionskassernes mål er at sikre pensionsopsparerne et ordentligt afkast. Derfor ser han ikke flere lovindgreb og reguleringer som vejen frem.