Kendt journalist og it-kender: Sindssygt at tro at it-produkter bliver allerbedst, hvis de alene er udviklet af mænd
- Det er ret sindssygt at tro, at it-produkterne og systemerne bliver allerbedst, hvis de alene er udviklet af mænd, siger Dorte Toft. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Der mangler kvinder i it-branchen, og det er ærgerligt, for it-systemer og -produkter bliver bedre, hvis kvinder er med til at udvikle dem.

Der skal undervises i it i folkeskolen, hvis de unge - og i særdeleshed pigerne - skal kunne klare sig på fremtidens jobmarked. Det mener et bredt netværk af it-virksomheder, erhvervsorganisationer, fagforeninger og uddannelsesinstitutioner, som IT-Universitetet (ITU) grundlægger med en stor konference på ITU i København mandag.

Problemet er, at der stadig er få kvinder på de danske it-uddannelser. Hvis kønsbalancen blandt softwareprogrammører og it-ingeniører skal gøres mere lige, kræver det en tidlig indsats, lyder det fra flere med viden om branchen, skriver Ugebrevet A4 mandag.

- Øget fokus på informatik som en del af undervisningen i folkeskolen er helt klart et sted, man bør sætte ind. Enten som dedikeret fag eller som en styrket del af matematik-undervisningen. Herudover bør digital læring indgå som en integreret del af alle fag, siger Adam Lebech, branchedirektør i DI Digital.

En væsentlig årsag til, at langt de fleste piger ikke interesserer sig for computere og programmering, er, at de slet ikke møder faget i skolen. Det viser både danske og udenlandske undersøgelser, påpeger Mads Tofte, der er rektor på ITU.

- Hvis børnene og unge skal have rimelige udgangspunkter i livet, så de kan klare sig nogenlunde i fremtiden, vil det være en stor hjælp for dem at have lært at kunne se på verden gennem de begreber, der findes inden for it. Det er et meget stort og formentligt meget kostbart projekt, men vi kunne jo heller ikke forestille os en folkeskole, hvor man havde fravalgt læsning eller skrivning og matematik, siger Mads Tofte.

For it-virksomhederne handler det først og fremmest om at få nok arbejdskraft. En analyse fra Erhvervsstyrelsen viser, at der i 2030 kan mangle 19.000 it-specialister i Danmark, og her kan flere it-uddannede kvinder være med til at løse problemet.

- Hvis man har en rekrutteringspool, som er mindre, fordi det kun er det ene køn, der søger ind, så får man ikke lige så gode kandidater. Derudover er det en styrke for en arbejdsplads, at der er en god balance mellem kønnene. Du får simpelthen et bedre arbejdsmiljø, hvis det ikke er udelukkende kvinde- eller mandearbejdspladser, siger Adam Lebech.

Den problematik genkender Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand i de it-professionelles fagforbund Prosa.

- Det er ikke, fordi vi ikke er glade for mændene i it-faget, men det er klart, at en arbejdsplads er bedre, når der er en mere ligelig andel af begge køn. Og arbejdspladser med en lille andel af kvinder kan i sig selv gøre det mindre interessant for kvinder, siger hun.

Ideerne bliver også mere mangfoldige, og systemerne bliver kun bedre, hvis der er diversitet i branchen, siger it-journalist og tidligere programmør, Dorte Toft.

- Det er ret sindssygt at tro, at it-produkterne og systemerne bliver allerbedst, hvis de alene er udviklet af mænd. Kvinder og mænd har forskellige synsvinkler. Mange af de første apps blev udviklet af unge mænd, der savnede at få leveret pizza til døren. Tænk på, hvor længe der gik, før vi fik en app, så kvinder kunne følge deres menstruationscyklus, siger hun til Ugebrevet A4.