Støjberg får høvl af Folketingets vagthund: "Kritik er i den meget alvorlige ende"
Politiken har tidligere beskrevet, hvordan Inger Støjberg selv fjernede en afgørende passus i ministeriets instruks, hvilket gjorde den ulovlig. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix/arkiv
Sagen er blandt de mest alvorlige, Ombudsmanden har behandlet.

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, kalder sagen om Inger Støjbergs ulovlige tvangsadskillelse af unge asylpar for "meget alvorlig" og placerer den dermed blandt de mest alvorlige sager, han har behandlet.

- Vi har ingen 12-skala. Men vores kritik i denne sag er i den meget alvorlige ende, siger Jørgen Steen Sørensen i et interview med Politiken.

Han fortæller samtidig, at han aldrig tidligere har oplevet en sag, hvor en instruks fra en myndighed bliver oversendt som en pressemeddelelse til Udlændingestyrelsen uden embedsværkets underskrift.

- Jeg er ikke umiddelbart bekendt med fortilfælde for, at en tjenstlig instruks er blevet meddelt på denne måde, siger ombudsmanden.

Politiken har tidligere beskrevet, hvordan Inger Støjberg selv fjernede en afgørende passus i ministeriets instruks, hvilket gjorde den ulovlig. Folketingets Ombudsmand har set alle dokumenter i sagen, men oplyser, at han ikke har "mulighed for at offentliggøre ministeriets sagsakter".

Så du kan hverken be- eller afkræfte, om ministeren eller ministeriets top på forhånd var advaret om de juridiske problemer ved instruksen?

- Nej, jeg kan kun sige, at vi har gennemgået samtlige de akter, som ministeriet og Udlændingestyrelsen har sendt til os.

Hans egen redegørelse undersøger ikke ministerens og embedsmændenes ansvar i sagen.

- Derefter er det op til Folketinget, om man vil gå videre med sagen og i givet fald på hvilken måde. Det ligger uden for vores mandat at have en mening om hvordan eller, om der skal være et næste skridt i sagen, siger ombudsmanden.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen ønskede ikke at besvare Politikens spørgsmål om sagen tirsdag.

via Listen To News