Rumænere står frem: Landmand meldt til politiet for vanrøgt af grise
Foto: Claus Fisker/Scanpix Ritzau/arkiv

Grise med kæmpe skuldersår og døende grise smidt på jorden og overladt til en langsom død.

Danmarks største dyreværnsorganisation, Dyrenes Beskyttelse, har meldt en jysk landmand til politiet for vanrøgt af dyr.

Det skriver Fagbladet 3F.

Det er dyrlæge Inger Lund Overgaard fra Dyrenes Beskyttelse, der har meldt forholdene hos landmanden til Nordjyllands Politi. Det er sket på baggrund af hendes møde med tre rumænere, der arbejder eller har arbejdet for landmanden, som selv bor på en stor gård ved Hobro.

To af rumænerne, Anita-Caludia Szabon og Reimond Covaci står i en video på Fagbladet 3F frem og fortæller om deres oplevelser på gården.

Hvis de oplysninger, dyrlægen har fået, er sande, er der ifølge hende tale om alvorlig vanrøgt af dyrene.

- Hvis rumænernes oplysninger er korrekte, er dyreværnsloven overtrådt i stor udstrækning, fordi det er lemfældigt, hvordan de syge og tilskadekomne dyr bliver behandlet. Grisene bliver ikke aflivet i tide, og de bliver aflivet på forkert måde, da de ansatte ikke altid har en boltpistol til rådighed. Man sikrer altså ikke, at aflivningen foregår så hurtigt og smertefrit som muligt. I stedet bliver de døende grise smidt udenfor, hvor man venter på, at de dør af sig selv, siger dyrlæge Inger Lund Overgaard til Fagbladet 3F og tilføjer:

- Det er groteske forhold.

Nordjyllands Politi modtog 16. april anmeldelsen om forholdene hos landmanden.

Hos Nordjyllands Politi bekræfter presseafdelingen over for Fagbladet 3F, at politiet har modtaget en anmeldelse i sagen. Presseafdelingen oplyser, at efterforskningen er i gang, og at en institution for embedsdyrlæger er inddraget i sagen.

Nordjyllands Politi ønsker ikke at svare Fagbladet 3F på spørgsmålet om, hvorvidt politiet selv har været på besøg på en eller flere af landmandens gårde.

De tre rumænere hos landmanden er medlemmer hos 3F Mariager Fjord. Til 3F har de blandt andet fortalt om grise med kæmpe skuldersår, og at døde grise hos landmanden bare bliver brændt i nærheden af gården.

Oplysningerne fik faglig sekretær hos 3F Mariager Fjord Mette Thordahl Sørensen til at kontakte Dyrenes Beskyttelse.

- Jeg var nødt til at reagere på disse oplysninger, som klart tyder på vanrøgt af dyrene hos landmanden. Det er ganske frygteligt, og det skal stoppes hurtigst muligt. Det er kritisabelt, at politiet ikke har reageret hurtigere på det her, siger Mette Thordahl Sørensen.

Fagbladet 3F har forsøgt at få kommentarer fra landmanden til politianmeldelsen og forholdene for hans dyr. Men hans medhjælpende hustru oplyser til Fagbladet 3F, at de ikke ønsker at udtale sig.

via Listen To News