Ordre fra Arbejdstilsynet: Kirkeansatte må ikke bære kister
Ingen - ikke engang en bedemand - må bære en kiste ind i kirken. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Hverken bedemænd eller kirkeansatte må bære kister ind i kirker, når der er begravelse.

Det har altid været lidt af et mas for bedemanden Michael Jensen fra Arresø Begravelsesforretning, når han har en begravelse i Skævinge Kirke i Nordsjælland.

Ikke nok med, at han skal have bakset ­kisten ud af rustvognen og over på en rullevogn, en såkaldt katafalk. Den skal også skubbes op ad en stejl bakke til kirkedøren og bumpes over et trin, før den kan stilles på plads foran alteret.

Indtil nu er det dog gået fint med at få de typisk mere end 110 kilo tunge kister ind i kirken, fordi de ansatte i kirken plejede at give en hånd med. Men i sidste måned sendte kirkegårdsbestyrelsen for Skævinge og tre andre kirker et brev ud til bedemændene i området om, at personalet ikke længere må hjælpe til med at håndtere kister.

Nu står Michael Jensen selv med slæbet, når en kiste skal ind i kirken.

- Det er lige til at blive vred over. Tidligere har vi altid kunnet få hjælp til at få kisten ind, men nu kan personalet stå og se på, når vi kommer. Det er ikke det, man kalder samarbejde, siger Michael Jensen til Kristeligt Dagblad.

En lang tradition

Og kirkegårdene i Nordsjælland er langtfra en undtagelse, lyder det fra brancheforeningen Danske Bedemænd. Her har man set ­eksempler på tilsvarende ­udmeldinger fra kirkegårde flere steder i landet.

- Der har altid været tradition for, at vi har hjulpet hinanden med at få det praktiske med en kiste til at fungere. Kirkerne er et vigtig omdrejningspunkt i vores samfund, særligt ved begravelser, og de kan ikke bare kaste ansvaret fra sig og dermed sige, at det er bedemanden og de pårørendes problem. Det sætter os i et dilemma, hvad vi så skal gøre, siger Ole Roed Jakobsen, direktør for Danske Bedemænd, til avisen.

Det gik for alvor op for ham, at noget var galt, da han læste et referat fra en stor kirkegårdskonference tidligere på året, hvor cirka 700 kirke- og kirkegårds­ansatte og menighedsrådsmedlemmer var samlet. Af referatet fremgik det, at ansatte i kirker og på kirkegårde aldrig må løfte kister.

Ti gang værre for kirkeansatte

Kristeligt Dagblad har søgt aktindsigt i, hvor mange påbud Arbejdstilsynet har givet til kirker for løft af kister de seneste fem år. Svaret lyder, at der er givet 133 påbud til "religiøse institutioner og foreninger" for "løft, træk og skub". Det er 10 gange så mange påbud, som Arbejdstilsynet har givet til bedemænd og begravelsesmyndighed i samme periode for "løft, træk og skub".

Hos Arbejdstilsynet forklarer tilsynschef Karsten Refsgård, at kister er oppe i en vægtklasse, hvor Arbejdstilsynet ikke accepterer manuelle løft for professionelle ­såsom bedemænd og gravere, der håndterer kister på regelmæssig basis.

- Derfor siger vi, at ansatte som udgangspunkt skal håndtere kister ved anvendelse af egnede tekniske hjælpemidler, siger han og tilføjer, at det overordnet set er de samme regler, der gælder for både bedemænd og kirkegårdsansatte.