Flere føler sig socialt udsatte

Danmark
Mens kun fem procent af de 18-34-årige så sig selv som socialt udsatte i 2015, var andelen steget til 14 procent forrige år. (Foto: Foto: Bente Jæger)

Især blandt unge stiger antallet af mennesker, der føler sig socialt udsatte. Det viser en helt ny undersøgelse, som er lavet for Rådet for Socialt Udsatte.

Andelen af danskere, der føler sig socialt udsatte, er steget de seneste år. Det fremgår af en ny holdningsundersøgelse lavet af Epinion for Rådet for Socialt Udsatte. Det skriver Ugebrevet A4.

Her har 1.079 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år deltaget i en måling om sociale udsatte. Lignende målinger er foretaget i 2013 og 2015.

Sammenlignet med tidligere er der generelt sket en stigning i personer, der ser sig selv som værende socialt udsat fra seks procent i 2015 til ti procent i 2017.

Stigningen er dog særlig markant i den yngre del af befolkningen. Mens kun fem procent af de 18-34-årige så sig selv som socialt udsatte i 2015, var andelen steget til 14 procent forrige år.

At flere unge i dag døjer med sociale problemer som misbrug, hjemløshed og psykisk sygdom er ikke ukendt for Jann Sjursen, der er formand i Rådet for Socialt Udsatte.

- Der er ingen tvivl om, at unge i de her år på mange måder føler sig presset i forhold til, hvad der forventes af dem. Der er et gigantisk pres i retning af, at man skal uddanne sig og få beskæftigelse. Det har jo været underlægningsmusikken i de uddannelsesreformer, der er gennemført de senere år, siger Jann Sjursen til Ugebrevet A4.

Lektor i sociologi ved Aalborg Universitet Morten Ejrnæs vurderer, at den nuværende regerings forringelse af sociale sikkerhedsnet er medvirkende til, at flere føler sig socialt udsatte.

Ifølge ham har kontanthjælps- og dagpengereformer gjort det mere almindeligt at være fattig i dagens Danmark i takt med, at der er blevet skåret i de sociale ydelser.

- Oplevelsen af udsathed er også et udtryk for, at mennesker på nærmeste hold har oplevet, at enten familie, venner, naboer eller arbejdskammerater er kommet i en vanskelig økonomisk situation eller ligefrem er blevet fattige i løbet af meget kort tid, forklarer Morten Ejrnæs til Ugebrevet A4.

De konservatives socialordfører Orla Østerby undrer sig over, hvordan Morten Ejrnæs kommer frem til, at fattigdommen er taget til herhjemme. For hvad er fattigdom?, spørger politikeren retorisk.

- Vi har jo ikke nogen fattigdomsgrænse i Danmark, og vi har ikke nogen definition på, hvornår man er fattig. For nogle mennesker er man fattig, når man tjener mindre end 500.000 kroner, for andre er man fattig, når man tjener mindre end 100.000 kroner, siger Orla Østerby til Ugebrevet A4.

Socialordføreren understreger, at han ikke ligger inde med svaret på, hvorfor flere føler sig udsatte i dag.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald