Toilettømmere arbejder under lorte-forhold
De ansatte, der tømmer toiletterne i SAS' fly, kæmper med elendigt arbejdsmiljø. Foto: Arpingstone/Public domain/wikimedia
En ansat har fået en godtgørelse på 675.000 kroner, men SAS har anket dommen.

De ansatte, der tømmer toiletterne i SAS' flyvemaskiner, kæmper med ødelagte skuldre, albuer og knæ.

Det er nemlig benhårdt arbejde under elendige arbejdsforhold, og det har toilettømmerne nu fået rettens ord for. Det skriver 3F's Fagbladet.

For nylig vandt 3F Kastrup en principiel sag ved Københavns Byret. Birgit Irene Christensen fra Specialgruppen i SAS fik 675.000 kroner i godtgørelse for svie og smerte, erhvervsevnetab og tabt arbejdsfortjeneste efter at have arbejdet som toilettømmer.

Ifølge dommen stillede SAS ikke hjælpemidler til rådighed, der kunne afhjælpe problemerne, ligesom Birgits arbejde "ikke var planlagt, tilrettelagt eller udført sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt". Dermed har SAS handlet i strid med arbejdsmiljøloven.

Det kræver gode kræfter at få tømt toiletterne. De ansatte skal åbne et dæksel og en ventil under flyet for at montere en slange, hvor de skal ligge på knæ eller sidde på hug. Håndtaget skal drejes med to fingre, og det svarer til et træk på op mod 55 kilo.

SAS har anket byrettens afgørelse til Østre Landsret. SAS mener ikke, at man har handlet ansvarspådragende.

"Vi har løbende og aktivt arbejdet for at forbedre arbejdsmiljøet og sikre, at regler og procedurer følger myndighedernes krav," skriver kommunikationschef Mikkel Thrane i en mail til Fagbladet.

3F håber, at byrettens dom kan åbne for erstatninger til andre ansatte. Men først skal ankesagen altså afgøres.

Socialrådgiver Joan Sølyst fra 3F Kastrup kører sagen. Hun mener, SAS burde have grebet ind for flere år siden

"3F'erne har jo løbet panden mod muren gang på gang, når de har forsøgt at råbe ledelsen op. Det er under al kritik," siger hun.

Kilde: 3f.dk