Styrelse tager erstatning fra Jørgen 23 år efter ulykke

Arbejdsliv
Jørgen Quade Nielsen har været afhængig af arbejdsskadeerstatning, siden han fik knust benet i en arbejdsulykke. Nu har Ankestyrelsen valgt at beskære hans erstatning. (Foto: Foto: Privat )
Den 58-årige chauffør Jørgen fik knust det ene ben og fik gennem mange år udbetalt en erstatning. Lige indtil Ankestyrelsen pludselig genoptog hans sag og satte en stopper for erstatningen.Det har tvunget Jørgen til at sætte sit hus til salg. Nu er der sket en kovending i sagen.

Jørgen Quade Nielsen husker tydeligt den dag, ulykken skete.

Den erfarne chauffør var i færd med at tømme sin lastbil på en fragtcentral i Taastrup ved København, da en kollega kom til at fjerne den læsserampe, som forbandt lastvognen med den kolde lagerhal. 

Da rampen forsvandt, fik den 58-årige fragtchauffør begge ben klemt under den flere hundrede kilo tunge el-truck, som han brugte til at flytte varer med.  

- Det venstre skinneben var næsten revet helt af. Det hang kun fast i akillessenen, og alle knoglerne var knuste, fortæller Jørgen Quade Nielsen. 

Ulykken i 1994 bandt ham til en kørestol i over et år og tvang ham til at opgive jobbet som fragtchauffør. 

Efter at have arbejdet som blandt andet buschauffør og pedel, måtte han ni efter ulykken opgive at fortsætte på arbejdsmarkedet. 

- Det var hårdt, for jeg har altid været vant til at arbejde fra morgen til aften. Men jeg fik mere og mere ondt i benene og ryggen, og jeg var bange for, at jeg ville ende med ikke at kunne gå, hvis jeg fortsatte, siger Jørgen Quade Nielsen. 

Et chok 

Efter mange års kamp med myndighederne lykkedes det i 2002 Jørgen Quade Nielsen at få tilkendt en arbejdsskade-erstatning, som han i dag er meget afhængig af for at få sin økonomi til at hænge sammen. 

I 2014 genåbnede Ankestyrelsen imidlertid Jørgen Quade Nielsens sag, og myndigheden besluttede to år senere at fjerne hele hans erstatning. 

Begrundelsen var, at Ankestyrelsen ikke mente, at Jørgen Quade Nielsens arbejdsevne var blevet testet godt nok, før han fik tilkendt erstatningen. 

Det på trods af, at Djursland Kommune i 2003 vurderede, at den tidligere chauffør havde så lav en arbejdsevne, at han blev tilkendt førtidspension.

Med afgørelsen fra Ankestyrelsen mistede Jørgen Quade Nielsen over 9.000 kroner om måneden.

- Jeg fik et chok. Vi er bestemt ikke fattige, men det er de færreste mennesker, der kan tåle at miste så mange penge fra den ene måned til den anden, siger Jørgen Quade Nielsen. 

Afgørelsen tvang Jørgen Quade Nielsen og hans kone, der også er pensionist, til at sætte deres hus på Djursland til salg.

- Vi klarer os, men det er ikke nemt. Det er jo de penge, der gør livet lidt sjovt, som lige pludselig forsvinder, siger Jørgen Quade Nielsen. 

Professionel forargelse 

Efter afgørelsen rejste Jørgen Quade Nielsen sag mod Ankestyrelsen.

Nu har Vestre Landsret afgjort, at myndigheden ikke var berettiget til at beskære hans arbejdsskadeerstatning. 

Ifølge advokat Søren Kjær Jensen, der har ført sagen mod Ankestyrelsen, kalder Ankestyrelsens behandling af Jørgen Quade Nielsen på "dyb professionel forargelse."

- Myndighederne har i det her tilfælde forsøgt at ændre en 14 år gammel afgørelse på et meget spinkelt juridisk grundlag med store konsekvenser for min klient, siger Søren Kjær Jensen, advokat og partner i Elmer Advokater, til Avisen.dk.

- Derfor er det vigtigt, at Vestre Landsret med den her afgørelse slår fast, at det kan Ankestyrelsen simpelthen ikke tillade sig, tilføjer han. 

Ikke gemt mig

Jørgen Quade Nielsen forstår ikke, hvordan Ankestyrelsen er kommet frem til, at hans erstatning var for høj.

- Jeg har ikke gemt mig derhjemme eller prøvet at slippe for at arbejde. Jeg har forsøgt at komme ud på arbejdsmarkedet lige siden, jeg rejste mig fra kørestolen efter min ulykke, siger Jørgen Quade Nielsen. 

- Men min krop kan ikke holde til det. Det kan lægerne og kommunen godt se, men åbenbart ikke Ankestyrelsen, tilføjer han. 

Det har ikke været muligt at få svar på, om Ankestyrelsen har tænkt sig at anke Jørgen Quade Nielsens sag til Højesteret. 

Derudover er styrelsen meget fåmælt i sit svar. 

"Vi vurderer, at dommen er meget konkret og har ikke yderligere kommentarer", skriver ankechef Lene Conrad til Avisen.dk i en kommentar. 

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet