Tøndersag: Det lignede en lykkelig familie
Den dømte mor i Tøndersagen har det meste af sit liv døjet med skizofreni og uforløste drømme om at blive pianist, fortæller Kate Rasmussen, bedstemor til de to sexmisbrugte piger.

Af Laurits Nansen
lana@avisen.dk

Han kunne næsten ikke være bedre, tænkte Kate Rasmussen, da hendes datter første gang var på besøg med sin nye mand. Han ankom i knaldrød folkevogn fra begyndelsen af 1970?erne iført cowboybukser, en sort t-shirt og solbrillerne oppe i panden.
»Han talte roligt med en blid, næsten pigeagtig stemme. Han var høflig og rar, og vores datter virkede glad for ham,« siger Kate Rasmussen.
»Vi anede ikke, hvor modbydelig han skulle vise sig at være,« tilføjer hendes mand, Werner Rasmussen, der giftede sig med Kate, da datteren var voksen.

Datteren dømt

I går sad ægteparret i retten i Tønder for at modtage dommen over Kate Rasmussens datter Lise (et opdigtet navn på grund af navneforbuddet i sagen, red.).
Hun blev dømt til behandling på en psykiatrisk afdeling for at medvirke til, at hendes to børn gennem en årrække blev misbrugt af deres far. Lises psykiske problemer begyndte tidligt, fortæller Kate Rasmussen. Og i følge den mentalerklæring, der i går blev læst op i retten havde hun allerede i 1983, 20 år gammel, fået tilkendt førtidspension, fordi hun var skizofren. En sygdom, der gjorde hende manisk og fik hende til at høre stemmer, selvom det aftog med årene. Lise havde også ifølge mentalerklæringerne en hård opvækst, hvor hun i flere år måtte bo hos sin mormor, og hvor hendes egen mor ønskede at bortadoptere hende. I følge Kate Rasmussen, fordi hun var »ung og umoden«.

Medicin som ung

»Hun fik meget tidligt medicin. Nogle dage var hun helt overstadig. Andre dage var hun helt i kulkælderen,« siger Kate Rasmussen.
Lise elskede musik. Drømmen om en stor karriere som koncertpianist gik dog ifølge Kate Rasmussen i stykker, da Lise dumpede til optagelsesprøve på musikkonservatoriet.
»Det tog hårdt på hende. Hun burede sig inde,« siger Kate Rasmussen.
I sin ungdom havde Lise skiftende parforhold med flere psykisk ustabile mænd.
Og allerede som 18-årig giftede hun sig med den mand, der nu er anklaget for at have lejet og lånt sine børn ud til sex med fremmede mænd.
Kate og Werner Rasmussen fortæller, at de intet kendte til det sexmisbrug, som ifølge politiet begyndte allerede i 1996, da den ældste pige var to år.
Ægteparret fortæller også, at de intet anede om, at Lise blev prostitueret i sit eget hjem, efter at hendes mand havde lavet et bordel på deres bopæl.
Det fik de først at vide, da sagen blev opdaget af politiet, siger de.
»I flere år så vi kun hende og pigerne meget få gange. Når vi ringede var alt i orden. Det var en lykkelig familie set udefra,« siger Werner Rasmussen.

Kendte ikke til misbrug

Først sidste efterår fik Kate og Werner Rasmussen oplyst af politiet, hvilken mand Lise havde levet sammen med. I følge Lises forsvarer følte hun sig presset og tvunget til at medvirke til overgrebene.
Ifølge anklagerne havde hun trods sin sygdom alle muligheder for at reagere. Men hun undlod at handle.
»Og det ikke at handle er også et valg,« sagde politiets anklager Helle Just.
Samtidig med, at pigerne blev krænket, havde Lise i øvrigt kræfter til at tage en uddannelse som organist, påpegede anklageren.
Kunne I selv have gjort noget for, at jeres datter ikke endte, som hun er i dag?
»Nej. Vi gjorde alt, hvad vi kunne for, at hun kunne få det godt,« siger Kate Rasmussen.
Men du ville bortadoptere hende?
»Ja men jeg var ung, og det endte heller ikke med at hun blev bortadopteret,« siger hun og tilføjer:
»Jeg vil aldrig kunne tilgive hende. Men hvis hun en dag ringer og spørger efter min hjælp, vil jeg starte bilen med det samme og køre ud til hende,« slutter Kate Rasmussen.