Tønder-mor overværede sexmisbrug
Moderen i Tøndersagen dømt til psykiatrisk behandling for at have medvirket til sexmisbrug af sine to døtre på nu 9 og 12 år.

Læs også:
Behandling på ubestemt tid til Tønder-mor
Far medlem af satanistisk kult

Af Niels Holst og Laurits Nansen
niho@dny.dk | lana@avisen.dk


Moderen i Tøndersagen blev mandag idømt en psykiatrisk behandlingsdom på ubestemt tid ved Retten i Tønder for sin rolle i det årelange sexmisbrug af sine to døtre.

Moderen blev dømt behandling i ubestemt tid for at have overværet og tilskyndet sin mand til forsøg på samleje med den ældste af døtrene og for at have overværet, at han havde anden kønslig omgang end samleje med den yngste af pigerne.

Dermed imødekom retten anklagerens ønske om at idømme moderen en behandlingdom. Til gengæld blev hun kun dømt til at betale erstatning til den ældste af pigerne, da dommer Henriette Fröhlich ikke fandt det tilstrækkeligt bevist, at moderen også havde tilskyndet faderen til at forgribe sig på den yngste datter.

Pigernes advokat tilfreds
I dét forhold blev hun alene dømt for at have overværet forbrydelsen uden at gribe ind og slå alarm. Den ældste pige blev af retten tilkendt 150.000 kroner i erstatning, men selv om pigernes advokat, Kjeld Kjemtrup, havde krævet 200.000 kroner til den ældste datter og 150.000 kroner til den yngste, var han overordnet tilfreds med dommen.

»Erstatningen var i underkanten af, hvad vi havde forventet, men det er alligevel tilfredsstillende, når man tænker på, at moderen var psykisk syg,« siger han.

Moderens forklaring om de tragiske overgreb mod de to små piger fandt sted for lukkede døre. Under dagens retsmøde blev pigernes forklaringer om overgrebene også gengivet. Her fremgik det, at misbruget af den ældste af pigerne begyndt allerede, da hun var tre år.

13 mænd er tidligere blevet idømt fængselsstraffe på op til tre år og tre måneder i sagen, hvor faderen – efter at moderen var flyttet bort – i længere tid lejede de to piger ud til fremmede mænd.