To ud af tre gartnerier må lukke
Det kræver meget energi at producere grønstager i opvarmede væksthuse. Derfor rammes landets gartnerier hårdt af planlagde energiafgifter. Foto: Colourbox.dk
Regeringens planlagte energiafgifter vil få drastiske konsekvenser for gartnerierhvervet, lyder det fra branchen.

Tusindvis af ansatte vil miste deres job i gartneribranchen, hvis regeringens planlagte energiafgifter føres ud i livet.

Det siger sekretariatschef i Dansk Gartneri Flemming Nør-Pedersen.

"Den her merregning ender tilbage hos gartneriejerne, og de har ikke en indtjening, som muliggør, at de kan betale over 100 millioner kroner om året i ekstra afgifter," siger han til DR Nyheder.

Branchen forventer, at to ud af tre gartnerier må dreje nøglen om. Det vil kaste 7.000 ansatte ud i arbejdsløshed.

"Efter vores vurdering er der ikke mange alternative jobmuligheder til de medarbejdergrupper, vi taler om her. At forestille sig, at de alle sammen hopper ind på universitetet og gennemfører et langvarigt studium, er ikke realistisk," siger Flemming Nør-Pedersen til DR Nyheder.

Væksthussektoren havde i 2010 en samlet indtjening på 125 millioner kroner. Med energiaftalen forsvinder de 100 millioner kroner plus 14 millioner med NOx-afgifterne, når de kommer.

For danske forbrugere vil de mange lukninger betyde, at grøntsager og krydderurter i stedet skal importeres fra andre lande.