Inden for blot en måned er 13 danske patienter blevet smittet med farlige listeriabakterier. Ud af dem er to af patienterne, der i forvejen led af en meget alvorlig sygdom, døde.
Listeriabakterien findes i de fleste rå fødevarer, og derfor spiser alle mennesker også bakterien i ny og næ, men meget få bliver syge af det. Nogle fødevarer indeholder imidlertid oftere bakterien end andre, for eksemple røgede fede fisk, oste produceret af rå upasteuriseret mælk og rå grøntsager.
Foreløbigt er det konstateret, at fire patienter har været smittet med den samme type listeriabakterie, men det er endnu uafklaret, om smittespredningen skyldes en bestemt type fødevarer, skriver berlingske.dk.
Netop nu er Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen igang med at undersøge de aktuelle tilfælde nærmere. Blandt andet interviewes patienterne i håb om, at myndighederne kan afdække, om de kan være blevet smittet af de samme fødevarer.
Derudover undersøger Fødevarestyrelsen alle tilgængelige oplysninger om fund af listeria i fødevarer i EU-landene.
Symptomer på listeriose, som sygdommen hedder, når mennesker smittes med listeriabakterien, minder om influenza. Særligt svækkede patienter risikerer dog blodforgiftning eller meningitis.
Hvert år registreres der ifølge Fødevarestyrelsen cirka 40 tilfælde sygdommen. Dødeligheden er på ca. 20 procent.