Tidligere S-minister til Mette F.: Sats på klassekamp og drop regeringsgrundlaget
- Jeg er godt klar over, at begreber som arbejderparti og klassekamp er forældede, men jeg synes, at det er synd, erklærer Karl Hjortnæs. Foto: Gitte Redder, Avisen.dk
Gå efter en ren S-regering - men uden skriftligt regeringsgrundlag. Magten skal tilbage til fagministrene, mener den tidligere socialdemokratiske minister, Karl Hjortnæs.

Det er på tide, at Socialdemokratiet vedkender sig sin historiske arv og slår sig op som et fuldtonet lønmodtagerparti.

Det mener den tidligere socialdemokratiske minister og folketingsmedlem igennem mere end to årtier, Karl Hjortnæs, der i forbindelse med udgivelsen en ny erindringsbog giver sit bud på, hvor han gerne ser sit parti placeret i det politiske landskab. 

- Socialdemokratiet skal vedkende sig sin historiske arv og kalde sig et lønmodtagerparti. Og hele tiden komme med udspil, der viser, at man er partiet i Danmark, der er optaget af danske lønmodtagere, siger Karl Hjortnæs i et interview med Ugebrevet A4.

Efter at have været ganske bekymret for Socialdemokratiet i Helle Thorning-Schmidts formandstid, er han mere fortrøstningsfuld nu, hvor Mette Frederiksen er i front. 

- Vi er et lønmodtagerparti. Jeg er godt klar over, at begreber som arbejderparti og klassekamp er forældede, men jeg synes, at det er synd, og at man skal føre en form for klassepolitik, siger 84-årige Karl Hjortnæs til Ugebrevet A4.

Og der er ifølge S-veteranen behov for oprustning, for som han skriver i erindringsbogen 'Kampen om Socialdemokratiet- erindringer om magt og politik,' der udkommer torsdag:

'Da jeg var ung og yngre, var Socialdemokratiet Danmarks klart største og mest dominerende parti. I dag er det et mellemstort parti, som ikke har større indflydelse på udviklingen end andre mellemstore partier. En tilslutning på omkring 25 procent af stemmerne bør ikke være tilfredsstillende.'

Selv om Karl Hjortnæs var bekymret for sit parti i Thorning-tiden, mener han ikke, at hun var en dårlig statsminister: 

- Hun var repræsentativ, holdt gode taler ved højtidelige lejligheder og til Dronningens fødselsdag. Hun klarede sig fint på de bonede gulve, men hun var dårlig for Socialdemokratiet, konkluderer han i Ugebrevet A4. 

I dag er det Mette Frederiksen, der skal søge at samle partierne i rød blok. Den aktuelle debat om kaos i blokken får dog ikke Karl Hjortnæs til at sove uroligt om natten.  

- Tag det nu roligt. Alternativet er ved at tabe pusten som et festparti uden forbindelse til virkeligheden. Så stiller Uffe Elbæk sig op på podiet og melder sig som statsministerkandidat for at få mediernes opmærksomhed, siger han til Ugebrevet A4.

Den radikale Morten Østergaards krav om, at Mette Frederiksen på forhånd skal love at indfri hans krav, hvis hun vil være statsminister, giver Hjortnæs heller ikke meget for. 

- Når valget er overstået og mandaterne talt op, er det et helt andet spil, lyder Hjortnæs' forudsigelse.

Skulle det lykkes Mette Frederiksen af danne den et-parti-regering, hun satser på, vil den blive 'langt mere operationel og stærkere end mindretalsregeringer med flere partier, der ofte har det svært og er svagere,' mener Karl Hjortnæs. 

I modsætning til, hvad skiftende statsministre har gjort siden Nyrup-tiden, fraråder han S-lederen at nedfælde et regeringsgrundlag på skrift.

- Man skal ikke være bundet af et skrækkeligt regeringsgrundlag, hvor man i de næste fire år hænges op på løfter og Fanden og hans pumpestok. Man skal have operationsmuligheder, fastslår Karl Hjortnæs i Ugebrevet A4.

Mette Frederiksens tanke om at styrke Statsministeriet og Finansministeriet bryder Hjortnæs sig heller ikke om. 

- Jeg synes, at Mette begår en stor fejl, hvis hun opruster Statsministeriet og Finansministeriet. Vi skal væk fra den situation, hvor fagministrene er filialbestyrere i en koncern ledet af stats- og finansministre. Magten skal tilbage til fagministrene, de skal sættes fri, mener han.

 

Blå bog om rød veteran

Karl Hjortnæs er født i 1934, er uddannet cand.jur. og sad i Folketinget for Socialdemokratiet i 21 år i perioden 1971 - 1994. 

Han var justitsminister i 1973, skatteminister 1979-81 og fiskeriminister 1981-1982. 

Karl Hjortnæs har tidligere udgivet flere bøger, blandt andet 'Socialdemokrater under pres' i 2006.

Den nye bog ' Kampen om Socialdemokratiet - erindringer om magt og politik' udkommer torsdag 11. oktober på Forlaget Momenta.