Tidligere S-minister i skarp kritik af Henrik Sass: Han mangler flid og format
Tidligere socialdemokratisk minister og folketingsmedlem Karl Hjortnæs retter i en ny bog et voldsomt angreb på gruppeformand Henrik Sass Larsen: Han mangler flid, dygtighed og format, skriver Hjortnæs. Foto: Henning Bagger, Ritzau/Scanpix og Gitte Redder, Avisen.dk
I en ny bog retter den tidligere socialdemokratiske minister og folketingsmedlem Karl Hjortnæs en sønderlemmende kritik af Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen. Han mangler diplomatiske evner, siger Hjortnæs.

En af de mest magtfulde socialdemokrater på Christiansborg - Henrik Sass Larsen - får en sønderlemmende kritik af S-veteran og tidligere minister Karl Hjortnæs.

Gruppeformand Henrik Sass Larsen har endnu ikke demonstreret "flid, dygtighed og format på et niveau, der tåler sammenligning med Knud Heinesen, Svend Jakobsen og Mogens Lykketoft", skriver Hjortnæs i sin nye bog, 'Kampen om Socialdemokratiet - erindringer om magt og politik'.

Og den tidligere S-minister Karl Hjortnæs er ikke helt tryg ved situationen, hvis Henrik Sass bliver finansminister i en kommende regering. "Der vil nemlig netop blive brug for flid og dygtighed og format", noterer han i bogen og sætter spørgsmålstegn ved, om Sass kan levere det.

Savner et politisk kompas 

- Henrik Sass har svært ved at finde balancen mellem det kontante og intrigante. En gruppeformand må godt være kontant, men hvis han bliver intrigant, deler han vandene. Og jeg oplever, at Henrik Sass er en politiker, der deler vandene, siger Karl Hjortnæs i et interview med Avisen.dk. 

Hjortnæs pointerer, at hans indtryk fra samtaler med andre i det socialdemokratiske bagland er, at han ikke står alene med opfattelsen af Henrik Sass Larsen som en, der splitter mere, end han bygger bro.   

Derudover er den 84-årige Karl Hjortnæs i tvivl om, hvor Henrik Sass Larsen befinder sig politisk. 

- Jeg er også lidt forbeholden overfor Sass, fordi jeg er i tvivl om, hvor hans politiske kompas er rettet hen, siger han og henviser til kritiske udtalelser fra Henrik Sass Larsen om blandt andet den økonomiske politik under Anker Jørgensen og fodnoterne i sikkerhedspolitikken i 1980'erne.

- I Helle Thornings første formandsperiode var han en af de nærmeste rådgivere og medansvarlig for en slingrekurs, hvor man gik lidt til højre og så lidt til venstre, og partiet blev mere og mere teknokratisk, siger Karl Hjortnæs.

Mangler diplomatiske evner 

I den nye erindringsbog, der udkommer onsdag på forlaget Momenta, forklarer Karl Hjortnæs yderligere, hvorfor han er skeptisk over for Henrik Sass Larsen. Derudover får Sass med krabasken, når det handler om hans ideologiske udsagn.

Ifølge Karl Hjortnæs præges de ideologiske udsagn fra Sass ofte mere "af vrede mod nogen eller noget end af en positiv vision for fremtiden".

- Jeg siger ikke noget forkert, når jeg udtaler, at han ikke er udstyret med diplomatiske evner. Når han deltager i den politiske debat, kan han være nok så direkte, og det kan give problemer, mener Hjortnæs.

Hvis Socialdemokratiet skal danne regering efter et valg, er det ifølge S-veteranen centralt, at ministre på ledende poster er respekteret i alle partier og især i de partier, der skal danne parlamentarisk grundlag. 

Henrik Sass Larsen er lidt for meget på kant med flere partier i rød blok, noterer Karl Hjortnæs. 

Ikke alene om betænkeligheder   

- Så jeg er ret betænkelig i forhold til, om Henrik Sass kan levere. Men jeg kan jo godt tage fejl, siger han og tilføjer, at han synes, at Sass var en udmærket erhvervsminister.   

Karl Hjortnæs understreger, at det nu er op til Sass selv at sørge for at ændre det image.  

- De betænkeligheder, som jeg giver udtryk for, er ikke nogen, jeg har alene, men deler med mange andre, og hvis det indtryk er forkert, er det op til Sass selv at ændre det image nu.

- Det kunne han ved at markere tydeligere, hvor han står politisk, disciplinere sig selv og sørge for at få bygget noget respekt i de partier, der skal danne parlamentarisk grundlag for en kommende regering, lyder Karl Hjortnæs' anbefaling.  

Ikke længere kutyme med offentlige angreb 

Avisen.dk har ikke kunnet få en kommentar fra Henrik Sass Larsen til karakteristikken af ham. Men næstformand i den socialdemokratiske folketingsgruppe Dan Jørgensen lægger afstand til de hårde angreb.

- Da Karl Hjortnæs var aktiv i politik var det kutyme, at socialdemokrater angreb hinanden offentligt. Sådan er det gudskelov ikke mere, lyder en skriftlig kommentar fra  Dan Jørgensen.

Ros til Mette F. og Wammen 

Til gengæld roser Karl Hjortnæs den øvrige topledelse i det parti, som han har været medlem af, siden han var ganske ung. 

- Jeg er Mette-fan, og hun er tro mod de traditioner og værdier, der bærer den socialdemokratiske bevægelse, siger han til Avisen.dk.   

I bogen betoner han, at Socialdemokratiet i Mette Frederiksen har fået en leder, som har mange af de kvaliteter, en moderne politisk leder skal have: passion, erfaring, råstyrke, taktisk og strategisk forståelse og gode talegaver. 

Også politisk ordfører Nicolai Wammen falder i god jord hos Karl Hjortnæs.

- Han er grundig, altid velforberedt, lyttende, resultatsøgende og taktisk begavet, skriver han i bogen. 

Blå Bog om rød veteran

Karl Hjortnæs er født i 1934, er uddannet cand.jur. og sad i Folketinget for Socialdemokratiet i 21 år i perioden 1971 - 1994. 

Han var justitsminister i 1973, skatteminister 1979-81 og fiskeriminister 1981-1982. 

Karl Hjortnæs har tidligere udgivet flere bøger, blandt andet 'Socialdemokrater under pres' i 2006.

Den nye bog ' Kampen om Socialdemokratiet - erindringer om magt og politik' udkommer onsdag 10. oktober på Forlaget Momenta.