Tidligere radiovært og blogger: Luk landsdækkende FM-radio!
Han hører radio hver dag, og har har tidligere arbejdet som journalist og radiovært i DR. Men alligevel mener taxachaufføren Jesper Grunwald, at FM-båndet skal lukkes helt.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DET KAN LYDE SOM ET PARADOKS, at man kan udvikle og forny et medium ved at lukke ned for den platform, det bæres frem på. Men det vil jeg forsøge at argumentere for i min ugentlige blog her i Avisen.dk.

Mere om det senere!

Mit udgangspunkt er, at jeg som taxichauffør er storforbruger af radio. Fra trafikradio over musikken og især til taleradioen – jeg kan ikke undvære radioen på mine 12-timers vagter. Og jeg ønsker mest muligt at vælge imellem.

Min faglige baggrund er tæt knyttet til radio. Jeg ankom til DR-koncernen som nyuddannet journalist 1.oktober 1977 for præcist 40 år siden. Og jeg klistrede mig fast i 35 år. Jeg var journalist, studievært, redaktionssekretær, konsulent, redaktør, redaktionschef, kanalchef (P3 og P4 København), og chefredaktør for radioens samlede indhold, da DR endnu var delt mellem radio, tv og nye medier.

Jeg var med i første række, da digital radio blev indført i Danmark.

ANLEDNINGEN TILat jeg kaster mig over radiomediet denne gang er, at første generation af den digitale sendeteknologi på radio, kaldet DAB (Digital Audio Broadcasting) - lukker ned ved månedsskiftet. Der skiftes til den nyere teknologi – såkaldt DAB+ - og det betyder, at de gamle, digitale modtagerapparater bliver ubrugelige. Men ro på! DAB+ har været i handelen i 7-8 år.

Voldsomt teknologiskifte? – ikke værre, end da politikerne gennemtvang digitaliseringen af tv. Dengang var der også knas i befolkningen, da nogle apparater pludselig var forældede. Men det har alle glemt i dag.

Alle ved, at der både er lyd og billedkanaler på internettet. Men den absolut største lytning til radio foregår via sendenettet – og heraf mest på FM. Eftersom det landsdækkende FM-net har begrænset plads, betyder det, at det er få aktører, der dominerer markedet. De fire public servicekanaler fra DR og Radio24 syv har alene en andel på 2/3 af det samlede marked. Bauer Media og Berlingskes NOVA og POP FM står for resten.

FM giver mulighed for knap 6 landsdækkende kanaler.

DAB+ giver plads til mindst 18 kanaler!

I dag sender DAB primært de kanaler, som allerede findes på FM-båndet samt en lillehåndfuld musikformater fra DR. Men selv om DAB er digital som nutid og fremtid, så lever digital radio i skyggen af det gamle, tunge FM med de ret få landsdækkende tilbud.

MAN KUNNE SELVFØLGELIG følge tidens trend og lade markedet klare digitaliseringen. Det sådan man tænker i det politiske univers. Her har man nemlig besluttet, at man først vil drøfte det permanente stifte fra FM til DAB, når det digitale marked er større end det analoge. Man har i virkeligheden ladet teknologisynet gå forud for tænkning i kultur, politik og diversitet – flere valgmuligheder. For trægheden i teknologiskiftet betyder, at fornyelsen kanalbuketten er træg.

Investorer, sponsorer og radioiværksættere vil selvfølgelig være mere afventende, så længe det er tvivlsomt, om det er på FM eller i DAB, det sner! Og storkapitalen bag de to FM-kanaler og licens-garantien bag DR og 24-syv har ikke vist synderlig lyst til at ændre æterens tilstand radikalt. De har delt rovet mellem sig. Måske med den lillebitte finte, at et hårdt frontalangreb på DR (licensforliget) kunne vriste endnu en kanal fra DR. Så ville det stå 3-3 på FM mellem de kommercielle og public service – og så er alle glade.

Men det vil med garanti ikke forny valgfrihed i æteren væsentlig.

I NORGE HAR MAN kultur- og mediepolitiske nosser og ovarier, så det vil noget - både blandt de store,  operatører i og udenfor public service - og i politik. I Norge er man fælles om at skubbe hårdt på det digitale skifte i lydmediet. Det har krævet beslutningskraft og enorme ressourcer i et land med en kompliceret geografi i højde og udstrækning.

Man er i fuld gang med at lukke det landsdækkende FM-net og ved årsskiftet er al landsdækkende radio digital. DAB+ tilbyder 24 radiokanaler, hvor lytterne før blot kunne høre 1, 2 eller 3 kanaler på det nedslidte, landsdækkende net.

Skeptikerne talte dunder og oprør mod dette skifte og kravet om at købe nyt modtageudstyr. Men oprøret er ikke blevet til noget og nye kanaltilbud trækkes op i lyttertal af de store kanaler. Og så det faktum, at der stadig findes lokalradioer på FM. De har fremgang ved at være analogt alene, og de nye modtage-apparater har oftest en mulighed for at modtage både FM og DAB.

Valgmulighederne har vundet og demokratiet fået et skud adrenalin. Win-win som man siger på nudansk

VI BURDE LÆRE NOGET af bror- og søsterfolket mod nord.

Medie og radiodebatten herhjemme er forstenet i noget, der mestendels er blevet en erhvervsdebat - en debat om bladhusenes overlevelse (som er vanvittig vigtig, men hele tiden kædes sammen med DR’s størrelse: Hvis bare DR gøres groggy af et frontalangreb på licensen, så vil de gamle mediehuse kunne overleve.

Hvem tager ansvar for den formel?

Her kommer så et forslag fra Taxamanden, den gamle radio-ronkedor. Det er gratis - vil ikke koste noget i Danmark - et af de få lande, der ER dækket af DAB+ - Danmark! Og det vil være et skud adrenalin i bagdelen på lydmediet.

Gå dog digitalt

Træf en beslutning om at lukke landsdækkende FM indenfor overskuelig fremtid, så radioen kan komme på niveau med tv og Internettet. Giv de gamle radio-aktører konkurrence, så det kan høres.

Giv mangfoldigheden en chance!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at bloggen er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.