Tidligere minister levede hemmeligt liv: "Det værste var alle de løgne"
- Det værste var alle de løgne. Selvom man godt vidste, hvad man skulle, så sagde man noget andet, fortæller Torben Lund. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Tidligere sundhedsminister Torben Lund fortalte ikke offentligt om sin seksualitet, før han blev tvunget til at springe ud i 1996.

I 15 år bar tidligere sundhedsminister Torben Lund på en stor hemmelighed. Han var homoseksuel. 

I et interview med B.T. kigger han tilbage på de år, hvor han levede med hemmeligheden.

Og der var især to grunde til, at han ikke offentligt stod frem og fortalte om sin seksualitet dengang, fortæller han til avisen.

- Dels havde jeg to børn, som jeg var bekymret for. Det var en anden tid dengang, og hvordan ville det være for dem henne i skolen? Ville de blive drillet? Det ville virkelig gøre mig ondt. Det andet var mit arbejdsliv. Jeg var nemlig meget optaget af, at jeg ikke blev sat i bås som ham 'bøssepolitikeren'. Den ville jeg ikke have på mig, siger Torben Lund til B.T.

Han var fra 1981 til 1998 folketingsmedlem for Socialdemokratiet, og i perioden 1993-1994 var han også sundhedsminister for partiet. Den nu 68-årige Torben Lund fortalte for nyligt i podcasten 'Ret til kærlighed' om at leve i skjul som homoseksuel. 

- Det værste var alle de løgne. Selvom man godt vidste, hvad man skulle, så sagde man noget andet. Det med at lyve om, hvad man gik og lavede, var det værste. Og det mest generende var jo, at man hele tiden skulle passe på, at man ikke afslørede sig selv, forklarer han.

Artiklen fortsætter efter billedet

Torben Lund til gallamiddag på Christiansborg sammen med sin mand Claus Lautrup i 2004. De to er stadig sammen. Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix/arkiv

I 1996 blev Torben Lund tvunget til at springe ud.

Under en ferie på Kreta blev han ringet op, efter en netop fratrådt chef for Sundhedsstyrelsen i en bog havde påstået, at to sundhedsministres seksualitet havde haft indflydelse på aids-politikken. Derefter fortalte TV 2, at der var tale om Torben Lund og Yvonne Herløv Andersen, der begge var homoseksuelle. Det var Torben Lund "meget, meget ked af," fortæller han til B.T. Set i bakspejlet ville han gerne have gjort det hele om og været åben omkring sin seksualitet noget før, fortæller han i interviewet.

via Listen To News