Før vigtige forhandlinger: Thulesen sender klart pensions-signal til Løkke
Danskere i særligt nedslidende brancher skal have ret til at gå på pension før andre, Det slår Dansk Folkpartis formand, Kristian Thulesen Dahl, fast inden kommende pensionsforhandlinger. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix/arkiv
Det er ikke kun nedslidning, men også antallet af år på arbejdsmarkedet, der skal afgøre retten til tidlig folkepension. Sådan lyder meldingen fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, før pensionsforhandlinger.

Står det til Dansk Folkeparti skal danskere, der arbejder i særligt nedslidende brancher have ret til at gå på pension flere år før andre. 

Det slår partiets formand Kristian Thulesen Dahl fast umiddelbart før de politiske forhandlinger om mulighed for tidlig folkepension for nedslidte danskere indledes i Beskæftigelsesministeriet torsdag formiddag.

- Vi forestiller os en model, der er en kombination af hvor mange år, du har været på arbejdsmarkedet, og hvilken branche du har arbejdet indenfor, siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen.dk. 

- Jeg mener, at der er en retfærdighed i lave sådan et system, hvis vi skal sikre, at dem, der er kommet tidligt ud på arbejdsmarkedet, også får ret til et godt ældreliv. Så er der nogen, der skal have lov til at gå fra arbejdsmarkedet til pensionslivet før andre, tilføjer han. 

Forhandlingerne hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen er i hast kommet i stand, efter at både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har foreslået, at der indføres en fleksibel pensionsalder.

De to partiers signaler fik statsminister Lars Løkke Rasmussen til at love forhandlinger om nedslidtes tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Regeringen er imod fleksibel pensionsalder, men åben over for at forbedre nedslidtes muligheder for at gå tidligere på pension.

Ifølge Kristian Thulesen Dahl vil Dansk Folkeparti også arbejde for, at der sker forbedringer af den omstridte seniorførtidspension, som langt færre end ventet får tilkendt i dag.

- Der er et ønske om at forbedre seniorførtidspensionen, og det vil vi også gerne lave en aftale omkring, siger Kristian Thulesen Dahl. 

I et interview med Avisen.dk i sidste uge åbnede partiformanden op for, at opgaven med at vurdere, hvem der har ret til seniorførtidspension, flyttes ud af kommunerne og overlades til landets læger. 

Vi er klogere idag

En af de helt store knaster i forhold til at lave en differentieret pensionsalder har været spørgsmålet om, hvorvidt der overhovedet findes data, som kan dokumentere, hvor længe den enkelte dansker har været på arbejdsmarkedet.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har således sat spørgsmålstegn ved, om de relevante oplysninger overhovedet eksisterer.

Kristian Thulesen Dahl mener dog ikke, at tekniske problemer skal stå i vejen for at lade nogle danskere gå på pension før andre. 

- Vi har tidligere fået at vide, at det ikke var muligt at lave en differentieret pensionsalder, fordi man ikke havde data til det. Men i dag ved vi mere og mere om, hvad folk egentlig laver, så det er i højere grad muligt at lave sådan en ordning i dag, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Finansministeriet er dog tidligere nået frem til, at der ikke ”foreligger et fuldt dækkende datagrundlag til at lave en præcis opgørelse af den enkeltes samlede beskæftigelses- og ledighedsomfang igennem hele arbejdslivet.”

Professor: Kan lade sig gøre

Andre peger på, at man kan finde centrale oplysninger om danskernes arbejdsliv ved at se på indbetalingerne til ATP.

- Hvis modellen går på antallet af år på arbejdsmarkedet, så må man ud fra ATPs oplysninger tro, at det kan lade sig gøre, siger professor Jørn Henrik Petersen fra SDU, der også er tidligere medlem af Velfærdskommissionen.

- Du kan i hvert fald registrere, hvem der har været fuldtidsarbejdende, og de har tallene så langt tilbage, at du har hele den potentielle pensionistgeneration, tilføjer han. 

Selv oplyser ATP følgende til i en mail til Avisen.dk:

- ATP har data fra arbejdsgivere om, i hvilke virksomheder og hvilke brancher lønmodtagerne har været beskæftiget. Data viser indbetalinger af ATP-bidrag pr. år tilbage til 1964, skriver ATP i mailsvaret.

Aftale inden valg 

Kristian Thulesen Dahl slår fast, at han gerne ser, at der bliver lavet en aftale om differentieret pensionsalder og en forbedret seniorførtidspension før et kommende folketingsvalg. 

Er du optimistisk omkring, at man kan lave en politisk aftale, der både giver ret til tidligere folkepension for nogle grupper, og forbedrer seniorførtidspensions-ordningen inden et valg?

- Jeg ser gerne, at vi får lavet noget meget konkret på det her inden en valgkamp, så danskerne ved, hvad der er op og ned. Og at de ved, hvilke grupper, det retter sig imod, siger Kristian Thulesen Dahl. 

Så en løsning, der både tager hånd om de nedslidte, og de brancher, hvor I forestiller jer, at folk skal have lov til at trække sig tidligere tilbage?

- Ja, vi skal have det skitseret. For lige nu risikerer vi, at alle regner med, at de får en ret til tidligere pension, og det er jo ikke det, vi taler om, siger Kristian Thulesen Dahl. 

via Listen To News