Thulefolk får svar efter atomvåben-ulykke

Befolkningen i Thule-området har i årtier været bekymrede for, om en plutoniumulykke har gjort dem mere syge. Nu er tallene der.
Thule-beboere kan ånde lettet op, efter ny undersøgelse viser, at de ikke bliver syge af radioaktivitet.
Thule-beboere kan ånde lettet op, efter ny undersøgelse viser, at de ikke bliver syge af radioaktivitet. Foto: AP/Michael Kappeler, pool, file / POLFOTO

Befolkningen i Thuleområdet bliver i højere grad blevet ramt af kræft og andre sygdomme, end før et amerikansk atombombefly i 1968 styrtede ned i deres område.

Men sygdommene har intet at gøre med det radioaktive materiale, der blev spredt efter nedstyrtningen.

Det viser den første undersøgelse af sin slags, der har målt helbreddet for befolkningen tættest på det radioaktive udslip og sammenlignet det med resten af Grønland.

Peter Bjerregaard står bag undersøgelsen og forklarer, at man faktisk længe har vidst, at radioaktiviteten i området ikke var ret høj.

"Det er meget, meget lidt plutoniumforurening, der er blevet spredt," siger Bjerregaard, der er professor i grønlandsk folkesundhed på Statens Institut for Folkesundhed.

Grunden til, at man alligevel har lavet undersøgelsen, er den bekymrede befolkning i Thule-området. I årtier har de set et stigende antal døde blandt deres borgere, og rygter om, at den radioaktive stråling ikke var målt korrekt, har pustet til frygten.

Nu, hvor undersøgelsen viser positive resultater, er de lettede.

"Langt de fleste var glade og lettede over, at det med de farlige stråler alligevel ikke havde noget på sig," siger Peter Bjerregaard, som har samarbejdet med Grønlands Selvstyre om undersøgelsen.

Nyheden afføder altså helt nye spørgsmål om befolkningens sundhedstilstand. Som i resten af Grønland er tilfælde af kræft- og anden livstilssygdomme nemlig steget. Men det er ligesom i det meste af verden forårsaget af rygning, mangel på motion og dårlige kostvaner.

"De (Thulebeboerne red.) var meget interesserede i at få at vide: Hvad gør vi så? Hvordan forbedrer vi så vores sundhedstilstand? Hvad skal vi gøre for at spise sundere, og hvad i det hele taget sund kost?" fortæller Peter Bjerregaard.

Det amerikanske B-52 bombefly styrtede ned tæt ved Thule Air Base i 1968. Der spredtes radioaktivt materiale fra fire atomvåben, men det meste blev samlet op igen. Man kan dog stadig måle helt lave mængder af plutonium i havet og bestemte steder på land.

Men altså ikke nok til, at det påvirker de omtrent 700 mennesker, der er bosat i Thuleområdet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.